“De cate ori revin in Romania sunt mai dezamagită”

Din familia mea eu sunt cam singurul care a ramas in tara. Nu stiu inca exact de ce n-am plecat si eu dincolo. Stiu doar ca am ratat o oportunitate acum cativa ani si m-am complacut aici. In schimb surorile mele o duc bine in afara. Ma rog, nicaieri nu e stralucit, mai ales in criza din Europa, dar cel putin fiecare si-a luat casa si masina.

De ce revii in Romania?

Pentru ca dincolo se munceste, ajung sa le vad pe fete o data pe an, de doua ori pe an, doar la evenimente mari sau atunci cand e vreo vacanta si Praga, Statele Unite, Parisul, Ciprul sau Riviera Franceza nu mai au nimic de oferit. Si sa nu credeti ca e o fiţă asta. E chiar ceva normal. La un salariu de 1000 de euro pe luna, daca iti raman cateva sute, poti face un city break fara nici o problema. Aici daca iti raman cateva sute, ce faci?

Dezamagita de Romania

Aseara pe drum spre aeroport, sorumea a dat bomba: de cate ori revin in Romania sunt mai dezamagita de ce gasesc aici. Instant am intrebat daca am facut eu ceva, ce am facut, cu ce sunt de vina. De fapt vina nu e a mea, vina e a noastra. Ce am facut noi in Romania? Am facut ceva?

Autostrazile inexistente

La un moment dat pe drum spre casa, am fost intrebat daca mai avem mult pana ajungem. Si i-am zis pai mai avem ceva, ca uite unde suntem, uite cu ce viteza merg. De ce interbarea? Pentru ca in afara autostrada se leaga cu aeroportul, cobori din avion, te sui imediat pe autostrada, ajungi unde trebuie. Pentru ca in afara nu sunt valurile astea si nici gropile astea pe autostrada. Apropo am luat o groapa ieri pe A1 incat capacul meu care e deja rupt mi-a intrat in roata si mi-a facut ditamai groapa in cauciuc.
La intoarcere spre aeroport, sora mea care venise cu copil mic si-l tinea in brate, a inceput sa injure tocmai pentru ca la ea nu se intampla sa planga copilul tot drumul ca sunt gropi. La ea te pui pe autostrada, ala mic adoarme si fara sa iti dai seama ajungi unde trebuie.

Servicii medicale inexistente

Pentru ca are copil mic a stat cu grija unde si ce sa faca cu el, ca daca ajunge la spital e complicat. Asa dadea exemplul ciprului, unde ai asigurare medicala si totul devine gratuit, iar conditiile sunt net superioare, chiar daca e o tara mica si inapoiata.  Plus ca la ei dupa ce nasti poti sa stai in spital cat crezi tu de cuvinta si ai parte de tot sprijinul doctorilor. Pentru ca la ei procedurile functioneaza.

Chestii scumpe inutil

Oamenii astia vin din afara. Daca acolo gasesc lucruri mai ieftine decat la noi, de ce s-ar bucura cand dau pe aceleasi lucruri mai multi bani la noi? Si noi de fapt ce vina avem ca facem asta?

Romania nu face nimic

Pentru ca vin foarte rar in tara, ar fi bucuroase surorile mele sa vada intotdeauna lucruri noi facute, chestii care se construiesc, chestii care se modernizeaza, sa vada ca prosperam. Dar nu, la noi nu se pune vorba de asa ceva. Noi avem fix aceeasi mizerie si aceleasi idei ca acum 20 de ani. Nu am fost in stare sa ne facem un sistem informatic pentru ceva, in timp ce peste tot afara calculatoarele usureaza si ajuta oamenii. Noi avem ditamai sistemul birocratic, unde nimeni nu face nimic si nimeni nu isi doreste schimbarea lui, pentru ca asta ar insemna proceduri si munca.

De fapt toti oamenii buni sunt plecati din tara. In locuri unde societatea functioneaza, nu merge in sistemul ca las ca pica si asa. Au plecat in locuri in care munca e munca, iar rasplata pe masura muncii. Aici, de o groaza de timp se merge in principiul noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc si nimeni, nimic nu merge mai departe.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply