De ce creste francul elvetian?

In 2008 cand Isarescu se ruga de romani sa isi faca credite in lei sau in valuta in care sunt platiti, lumea l-a crezut nebun. In schimb pentru ca atunci erau oferte misto, multi si-au facut credite pe zeci de ani in franci elvetieni. Ce conta la vremea aia ca pentru a plati o rata in fanci se face conversia din lei in euro, apoi in franci. Cursul era favorabil.

Acum francul a crescut foarte mult si toata lumea s-a panicat. Pana la un punct am zis ca e normal sa mai creasca francul, de aia avem o piata libera de schimb valutar, insa am impresia ca toata cresterea asta e data in mod direct de Grecia cea cu probleme.
Zilele astea a fost o stire ca grecii isi retrag masiv banii din banci, pentru ca nu mai au deloc incredere in sistemul bancar grecesc. Tot atunci a fost relatata pe larg tragedia unui grec care si-a scos vreo 30000 de euro din banca, i-a pus intr-o punga si a ascuns-o bine in garaj. La cateva zile dupa, din cauza resturilor de mancare de acolo, sobolanii i-au mancat toti banii.
Pe langa asta multi greci isi muta banii din conturi in cutii de valori, cash. Asa sunt siguri ca au banii undeva, chiar daca asta nu le aduce profit din dobanda. In schimb bancile au scumpit si de trei ori chiria cutiilor de valori, dar cererea este inca prea mare.

Si atunci ce ramane? Elvetia.  Este cunoscuta ca singura tara neutra din lume si bancherul Europei, asa incat toata lumea isi cauta siguranta aici. Asa si grecii, presupun ca iau banii scosi din bancile elene ii depun intr-o mare graba la cele elvetiene. Existand cerere mare de franci elvetieni e normal ca sa creasca cursul.

Pe de alta parte cam acelasi lucru se intampla si in Japonia. Insa acolo cauzele sunt putin diferite. O data problemele statelor unite de a intra in default dar si faptul ca Japonia isi revine fantastic dupa marele cutremur. In schimb aici a intervenit statul pentru limitarea cresterii yenului. Daca cresterea ar fi continuat ar fi fost grav afectate exporturile japoniei catre lume. Iar japonezii gandesc ca e mult mai bine sa vanda mult la preturi mici decat scump si volum mic.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply