De ce nu se stie unde a cazut avionul

Momentele cand se intampla ceva cu vreun avion sunt cele mai delicate pentru presa, dar si pentru oficialitatile implicate in aceste operatiuni. Azi dimineata m-am trezit intr-o bumbaceala misto, pentru ca cineva a dat telefon sa spuna ca e o bomba intr-un avion.

La nivel central toata presa dorea stirea gata impachetata, este o bomba in avionul cutare, apartinand companiei cutare, care zboara din directia cutare in directia cutare si ajunge pe aeroportul asta.
In teritoriu lucrurile stateau mult mai simple. Ce? Avem bomba? Vor aia de la Bucuresti imagini? La naiba, trebuie sa bem cafeaua pe drum azi dimineata. Si oarecum presa s-a apucat de lucru.

La nivelul autoritatilor situatia a stat si mai misto. Ce? Avem bomba? Unde? La noi? Ba esti sigur? Ce avion? Cum nu stii? Ce avion avem la noi acum? Pai atunci asta e. Si asa au raportat la Bucuresti.

Pana aici sunt oarecum normale reactiile. Mai dificil a fost atunci cand s-a mai aflat ca mai vine un avion, pe care probabil cu stupoare au aflat ca trebuiau sa-l verifice, ca de la Bucuresti s-a zis ca e alt avion, dar si ca una din companiile aeriene implicate in incident a negat faptul ca ar fi avut un avion pe acolo. Drept urmare nici pana la ora asta n-am aflat ce avion a fost amenintat cu bomba, al carei companii, cand s-a sunat si de cate ori s-a sunat sa se faca asta.

Au existat de asemenea si tot soiul de voci care au blamat jurnalistii ca si-au schimbat informatia la fiecare minut, exact asa cum aceasta se producea. N-au dreptate, asta e normal si oricine si fiecare face acest lucru, important e cum presa prezinta aceste informatii, iar aici s-ar putea inspira foarte bine de la televiziunile americane de breaking news care au o anumita experienta. (imi amintesc de CNN de la Haiti, care transmitea pe post, acum luam elicopterul si plecam acolo, in 2 ore o sa aveti imagini, incercam sa dam de individul xulescu care e acolo si ne va da detalii. Draga redactorule tu ai rude in Haiti, cum e acolo? Ai vorbit cu ele? Ce le transmiti? )

Ce se stie cu exactitate e ca a fost retinuta persoana care a facut apelul fals.

Dar am trecut cu bine peste, jurnalistii locali s-au intors la cafea, cei de la aeroport au facut rapoartele sau daca nu au plecat deja la masa. Sunt totusi curios de ce a fost escortat unul din avioane de 2  MIG-uri si ce s-ar fi intamplat daca MIG-urile pateau ceva, ca doar stim ca s-a mai intamplat.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: