De ce SMURD si Raed Arafat

In afara de 2008, cand am donat 2% pentru o cauza nobila, in oricare alt an am donat 2% din impozit catre fundatia  pentru SMURD, gratuit, fara sa fiu constrans de nimeni, fara sa fac parte dintr-o campanie, fara sa ma laud cu asta, fara sa bravez acest fapt. Asa mi s-a parut normal, sa donez bani pentru cei care sustin masinile rosii.

Ce face fundatia pentru Smurd?

Misiune: Să îmbunătăţească calitatea vieţii persoanelor care locuiesc şi muncesc în România prin sprijinirea dezvoltării sistemului integrat medical şi tehnic de urgenţă şi prim ajutor, să funcţioneze independent şi fără obţinerea de profit, să promoveze transparenţa şi profesionalismul, să sprijine formarea unui sistem integrat de asistenţă medicală, tehnică de urgenţă şi prim ajutor puternic prin parteneriate durabile între instituţiile abilitate cum ar fi Ministerul Administraţiei şi Internelor, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Unitatea Specială de Aviaţie, Ministerul Sănătăţii Publice, Administraţiile Publice Locale.

Obiective: În conformitate cu aceste scopuri, Fundaţia are drept obiective susţinerea activităţilor publice de mai jos:
1. serviciile de sănătate şi asistenţă socială, incluzând dar fără a se limita la servicii educaţionale, de dezvoltare a serviciilor integrate de medicină de urgenţă şi prim ajutor.
2. crearea unităţilor mobile de urgenţă şi prim ajutor.
3. serviciile pentru persoanele dejavantajate, incluzând fără a se limita la minorităţi şi alte grupuri dezavantajate.
4. promovarea altor activităţi apolitice şi fără caracter religios de interes public.
5. Fundaţia nu va acorda sprijin partidelor sau organizaţiilor politice si nu va conduce activităţi politice.
6. Fundaţia va fi independentă de partidele politice, nu va solicita sprijin şi nu va accepta ajutor de la acestea şi nu va promova sau sprijini candidatura nici unei persone sau partid politic la nici un nivel guvernamental acum sau în viitor.
7. Fundaţia va depune toate eforturile să coopereze continuu cu autorităţiile administrative în exerciţiu, cum ar fi, dar fără a se limita la, Ministerul Administraţiei şi Internelor, respective Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Unitatea Specială de Aviaţie, Ministerul Sănătăţii Publice, administraţiile publice locale.
8. Activitatea Fundaţiei este deschisă şi transparentă; activitatea şi operaţiunile ei se bazează pe participarea comunităţii. Fundaţia va funcţiona ca organizaţie pentru sprijinirea dezvoltarii şi îmbunatăţirii serviciilor comunitare conform legii. Fundaţia poate presta servicii comerciale numai în scopul realizării obiectivelor sale sociale şi fără a periclita în vreun fel aceste obiective.
9. Fundaţia nu va sprijinii organizaţii ecleziastice şi nici nu va conduce activităţi religioase, însă această împrejurare nu va împiedica Fundaţia să se asocieze cu organizaţii de bună credinţă în scopul sprijinirii activităţilor care întrunesc criteriile statutare ale Fundaţiei.
10. Participarea ca voluntar sau donator pentru susţinerea activităţii Fundaţiei este deschisă oricărei persoane care este de accord cu obiectivele şi principiile ei de funcţionare. Toate activităţiile Fundaţiei vor servi intereselor comunităţii conform deciziei voluntarilor, care sunt active în desfăşurarea operaţiunilor Fundaţiei în conformitate cu prevederile prezentului Statut.
11. Consiliul Director al Fundaţiei va controla continuu activitatea Fundaţiei.
12. Profiturile obţinute în urma activităţii, dacă există, pot fi distribuite sau investite numai în beneficiul realizării obiectivelor Fundaţiei.

Povestea cu Basescu si Arafat

Traian Basescu, presedintele Romaniei s-a chinuit miercuri seara 49 de minute si 50 de secunde sa explice ca exista doua SMURD-uri in Romania, intr-o conferinta de presa. Conferinta va rog sa o urmariti integral pe REALITATEA.NET sau pe Youtube.

 

In conferinta de presa de mai sus Basescu a spus perle de genul: SMURD n-a fost infiintat de un om. Exista doua SMURD, atentie si asa mai departe. E normal ca SMURD n-a fost infiintat de un om. Acel om a fost ajutat de Statul Roman, ca sa nu isi mai foloseasca masina personala si ca sa coopteze si mai multi oameni pentru a ajuta alti oameni.

Cele doua SMURD-uri sunt de fapt unul singur. Daca serviciul mobil de urgenta, reanimare si descarcerare poate functiona cu bani de la stat, va inselati. El functioneaza cu banii de la fundatia SMURD, adica de la celalalt SMURD. Peste ambele structuri era sef Raed Arafat. Din cauza managementului, zic eu performant, SMURD-ul (ala cu masinile rosii) s-a dezvoltat atat de bine incat a ajuns sa intervina acolo unde trebuie. Vezi clipul de mai jos. In schimb fundatia pentru SMURD strange bani pentru a sustine serviciul de urgenta. Fundatia in acest caz a strans mai multi bani decat a cheltuit, ceea ce e bine. Dar pentru ca e fundatie, nimeni nu se imbogateste. Cititi la Patrick cum si ce se intampla cu banii SMURD pentru SMURD.

Demiterea politica

Se discuta acum la nivel politic o noua lege a sanatatii. Legea asta propune o privatizare a serviciului de urgenta. (sa  ma ajute cineva cu detalii din lege, alea date de Basescu la conferinta de presa) In schimb pentru ca Arafat a venit la televizor si a spus ca nu ii convine cum se face legea si ca nu e normal asta, a fost invitat frumos sa isi dea demisia. Lucru pe care l-a facut. In culmea fericirii, in locul lui a ajuns un PDL-ist, baiatul ala de la Iasi despre care toata lumea din spital spune ca nu isi face treaba, ca nu sta la munca, ca doar apare la televizor. Deci prima numire politica.

In schimb a plecat si baiatul asta de la PDL (nu reusesc sa ii retin numele nici sa ma picuri cu ceara). Si asta dintr-un simplu motiv, au facut ungurii spume, iar ministerul sanatatii e al ungurilor, adica al UDMR.

Un alt argument al lui Basescu in scandalul cu SMURD a fost ca vezi doamne, din cauza lui Arafat, ambulanta nu isi putea face treaba si ca Arafat nu permitea alte interventii daca el nu auzea de ele si ca nu e posibil ca puterea sa fie in mainile unui singur om. Aici am un singur comentariu de facut, nu ii convenea ca puterea sa fie in mainile unui om apolitic. Categoric ca are dreptate. Am vazut cu totii cum la interventia de la spitalul Giulesti, atunci la incendiul de la copii, ca totul s-a rezolvat instant, cu profesionalism, cu extrem de multa atentie si ca toti copii au fost salvati. Asta pentru ca a intervenit SMURD, cu masini noi, complet echipate si utilate. Daca veneau ambulantele si nu le pornea motorul? Doamne fereste!

Avantajul SMURD, oftica Ambulantei

Mai tineti minte articolul cu lupta dintre SMURD si ambulanta? Sa ne uitam, aveam un medic SMURD, aveam un om cazut in strada. Pana sa ajunga ambulanta acolo, doua masini SMURD, complet utilate ii acordasera deja primul ajutor. Ambulanta venise cu o asistenta (probabil) si cu un sofer.

Avantajul SMURD este ca pentru ei exista fundatia pentru SMURD, care le procura fonduri, echipamente, masini, utilitati. Dezavantajul pentru ambulanta e ca acestia lucreaza doar cu bani de la stat. Si pentru ca amandoua sunt de stat, atat SMURD (nu fundatia ci serviciul), cat si ambulanta, noua lege a sanatatii vrea sa le privatizeze pe amandoua. Asa incat, de dragul banilor in loc sa se creeze  un serviciu sau doua foarte bune sau trei, cate vreti voi. Se va lua de la SMURD, pentru ca astia au avut de unde si se va face … “ghici, ghiciotarea mea”, nimic!

 

De ce Raed Arafat?

Pentru simplul motiv ca de fiecare data a dovedit ca poate. Pentru ca de fiecare data a facut ce trebuie facut ca serviciul mobil de urgenta, reanimare si descarcerare sa fie primul, sa fie perfect, sa fie cel mai bun.

De asta!

Si am o intrebare. Ati vazut ca in trafic soferii NU DAU VOIE ambulantelor sa treaca, dar trag pe dreapta IMEDIAT ce vad o masina SMURD?

 

Daca am vreo inadvertenta in text va rog sa o semnalati civilizat in comentarii, altfel le sterg.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply