De ce sunt bucurestenii nesimtiti

Daca stai bine sa te gandesti Bucuresteni nu prea mai sunt. Au fost anii 70 -80 cand orasul a crescut, cand s-au facut cartierele de muncitori, blocurile de SRI-sti si asa mai departe. Au venit atunci o mare parte din oamenii de la sate sa lucreze la Bucuresti. S-au desfiintat niste sate pentru simplul motiv ca romanii s-au mutat la Bucuresti.

bucuresti

Pana aici toate bune, au invadat orasul pentru ca li s-a promis aici metrou, tramvai, troleibuz si apa calda. Si au avut de toate. Insa toti cei care au venit aici au adus si obiceiurile lor. Ce s-a intamplat cu ei aici, nimic. S-au trezit singuri intr-un oras mare. Atat de singuri incat nu stiau cu cine sa vorbeasca, nimeni nu vorbea cu ei, iar asa au aparut zvonurile si barfele.
Diferentele dintre sat si oras sunt imense. In satele de unde au venit astia in Bucuresti toata lumea se cunostea. Toti stiau ce face vecinul, cu cine s-a sarutat vecina si asa mai departe. Aici nimeni nu stie nimic despre nimeni, vecina nu stie ce fac eu, nu stie cum ma cheama si nici cum arat. Cel putin eu nu stiu cum arata vecinii mei.
Daca te uiti un pic in oras, vezi pe toata lumea cu casti in urechi, iar daca cazi pe strada nimeni nu se uita la tine. De ce sa se complice. Treaba cu implicarea e una simpla. Cand au venit in Bucuresti li s-a promis oamenilor ca vor avea, drept urmar au primit si au. Nu li s-a cerut nimic in schimb, drept urmare nici n-au oferit. Parvenitii s-au multumit in a trai in orasul asta si cu a-i consuma resursele. Si asta din simplul motiv ca nu li s-a cerut inapoi nimic, iar nu exista nimeni care sa se duca sa ii spuna la parinti, la bunici, sa se afle cumva in comunitatea lor ca au facut o boacana sau ca n-au facut o chestie.
In sat, intr-o comunitate daca faci o chestie afla toata lumea, vestea se raspandeste inainte de a ajunge acasa uneori. Spre exemplu eu cand mi-am pus cercel in ureche, acum 8 ani am socat o comunitate intreaga, iar multi m-au dezaprobat.

Bucurestiul nu e o comunitate, nici macar o grupare de mai multe comunitati, e o aglomerare unde exista foarte multi individuali. Ei bine oamenii astia sunt nesimtiti, pentru simplul motiv ca nu e nimeni care sa le bata obrazul, pentru ca nu e nimeni care sa ii mustre, pentru ca nu e nimeni care sa le ceara sa se comporte intr-un anume fel, sau cel putin sa le explice cum trebuie sa se comporte.

Pentru acelasi motiv lumea vine in Bucuresti, ca sa scape de o monitorizare, ca sa fie “independenti” si sa poata face orice vor fara a putea fi trasi la raspundere. Pentru provinciali Bucurestiul e raiul lor, nu e nimeni aici care sa ii vada si sa ii pârascã la parinti, nu e nimeni care sa le ceara socoteala pentru faptele lor.
Acelasi lucru se aplica si Bucurestenilor plecati in provincie. E raiul lor, nu e nimeni care sa le zica ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa faca. Drept urmare conduc cum vor, se comporta cum vor, de aici apare expresia de “fitze de Bucuresti”. Pentru ca in provincie nu ii cunoaste nimeni.

De fapt de ce imi racesc gura de pomana, toate chestiile astea se aplica aici, acum, oricand si mai ales oricum.
Adineauri un bucurestean de fite, cu Jeep, girofar si semnal sonor de politie facea pe smecherul pe strada mea, pentru simplul motiv ca n-avea loc pe strada, iar tipul din fata lui nu vroia sa se dea la o parte. Asta pentru simplul motiv ca poate.
Si cand zicea cineva ca orasul asta e o jungla, de ce va gandeati la lucruri bune?

Maine pana la ora 12 sper sa apuc sa scriu si solutiile ce le vad eu. (gratis ba politicienilor)

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: