De ce sunt Statele Unite interesate de Egipt

S-au intrebat multi aseara de ce Obama si-a convocat consilierii de securitate ca sa discute cu ei problemele din Egipt. Raspunsul e simplu si imediat: pentru petrol, internet, arme, control.  Si pentru exemplificare sa ne uitam unde este Egiptul pe harta lumii.

unde este egipt pe harta

Este exact in mijloc 🙂 Adica aici au aterizat extraterestrii, aici s-au intamplat povestile din Transformers si toata lumea sustine ca piramidele erau de fapt asezate invers ca sa fie pista de lansare si aterizare pentru mentorii extraterestri.

Acum serios vorbind Egiptul este principalul canal de comunicare intre restul lumii si Asia, dar si principalul loc pe unde se transporta catre restul lumii petrolul din tarile arabe. Asa incat asta il face sa fie un aliat foarte important pentru Statele Unite. Totusi …

Cum a ajuns Mubarak la putere?

Daca ati vazut documentarul cu profilul lui Mubarak ati inteles cum a ajuns acesta la putere. Erau la o parada si o masina s-a oprit in fata lor si au inceput sa ii impuste. Miraculos, desi statea in dreapta presedintelui, Mubarak a scapat.  Drept urmare regizat sau nu, acesta l-a impins pe Hosni Mubarak direct ca presedinte al tarii, o tara pe care o condusese in razboiul impotriva Israelului cu ceva ani inainte.

Controlul regiunii

Egiptul este o tara magica. Are iesiri atat la Marea Rosie, de unde se intra in Oceanul Indian, cat si iesire la Marea Mediterana unde se poate comunica cu restul Europei si inevitabil cu restul lumii. Daca  primele colonii britanice s-au realizat in secolul optisprezece ocolind Africa, iar marfurile se transferau intre Europa si Asia cu mare intarziere, dupa construirea canalului Suez prin Egipt, acest drum s-a redus considerabil. Din acel moment canalul Suez a devenit foarte important atat strategic pentru Egipt, cat si pentru lumea intreaga, asigurand cea mai rapida cale de comunicatie intre Europa si Asia.

Arme

Statele Unite baga cam 1.8 miliarde de dolari pe an in armata egipteana. Ofiterii egipteni isi fac cursurile la scolile militare din Statele Unite. Au loc schimburi de experiente, execritii militare comune in Marea Rosie, iar toata distractia asta e facuta pentru a asigura controlul in regiune, dar si influenta in fata celorlalte tari africane sau din Orient. Din cate imi amintesc si noi exportam arme in Egipt.

Petrol

Pentru ca in Orientul Mijlociu sunt resurse importrante de petrol, cam toata lumea depinde de combustibilul asta. Daca in estul Europei s-ar putea transporta prin cateva conducte, prin Turcia, in restul lumii ar trebui ca petrolierele sa treaca prin canalul Suez. De aceea pretul petrolului a sarit in aer in momentul pornirii protestelor din Egipt, de teama inchiderii canalului Suez.

Internet, comunicatii

Egiptul a fost un regim de fier. Nu totalitar, pentru ca daca era totalitar, nu aveau parte de turisti. Dar au fost stricti si cu reguli stricte, regulile lor. De asta s-au temut de nou si au blocat internetul si comunicatiile la inceputul protestelor. De asta televiziunile de stat egiptene dau imagini cu strazi goale si lume pasnica, in timp ce in cartiere oamenii sunt impuscati pe strada.  Dar nu acesta este raspunsul in 2011. Din contra raspunsul ar fi fost mai potrivit prin prezentarea echidistanta si corecta a informatiilor. (paranteza: daca mai aud ca AlJazeera prezinta impartial urlu). Sau am putea sa ne grabim ca fata mare in fata p*lii cum face Antena3 de obicei.

fibra optica europa asia prin canalul suez

Prin canalul Suez trec fibrele optice submarine ce leaga Asia de restul lumii. Conexiunile celelalte dintre Asia si Statele Unite prin Oceanul Pacific sunt foarte lente. A fost un eveniment acum trei ani cand o nava a facut o manevra gresita in Alexandria, la intrarea in canalul Suez si a aruncat o ancora direct peste fibrele optice, rupandu-le, lucru care a facut atunci ca Asia sa comunice foarte ingreunat cu restul lumii, iar multe servicii ale multor companii au avut de suferit.
Sa nu uitam ca toate companiile mari au call-center-uri in India, ca fabricile din China lucreaza pentru restul lumii, iar pentru a opera corect au nevoie de internetul care trece prin Egipt, prin canalul Suez.

Ce urmeaza in Egipt?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply