Despre Rosia Montana

Stiti cum se fac lucrurile la noi? Sa zicem, cum se construieste o autostrada. Vine unu si zice, hai sa facem o autostrada. Pai unde? Pai cam pe aici. Aha, cine are de castigat din asta? Pai nimeni, facem autostrada si se circula mai usor. Pai nu e bine. Ia cumparati ba! repede, terenuri aici  ca sa ne scoatem banii pe expropieri. Si se cumpara terenuri, se cer bani de expropieri. Se platesc banii, nu mai sunt bani de autostrada.

Daca in schimb mai raman bani de autostrada, apare situl arheologic. Ca distrugem vestigiile, ca stricam, ca nu stiu ce. Ca memoria poporului. Care memorie? Baraganul e necultivat si neirigat de 20 de ani, acolo nu e memorie?

In schimb, ii inteleg pe oamenii de la Rosia Montana. Au un oras mort si n-au ce face acolo. Singura lor sansa ar fi sa munceasca. Am zis o data, ce faceti cu aceasta casa. Majoritatea oamenilor au vrut sa faca ceva cu ea. Atunci sa munceasca sa faca ceva pentru ea.

 

Nu ma intereseaza daca oamenii aia au fost platiti sa strige acolo sau sa nu strige. E total neinteresant asta. Problema e ca o taranganim aiurea. Distrugem un munte ca sa scoatem aur. Asa si? Reiau. Baraganul e neirigat de 20 de ani, in sudul Olteniei e desert, muntii sunt plini de gunoaie, noi n-avem autostrazi, traim ca in evul mediu. Si ne cramponam de niste aur pe care il avem si nu vrem sa-l folosim.

Discutiile despre uraniu sau alte metale care se gasesc in Rosia Montana (scoase pe zvonuri) intra in aceeasi categorie de mai sus.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: