Doar 40 de credite in proiectul prima casa

Atat au dat bancile in programul prima casa pana acum. Si e deja o luna parca de cand functioneaza acest program.

Ideea programului e cat se poate de simpla. Tu te duci la banca si iti faci un credit pentru casa, iti iei casa si platesti ratele. Pe aia 200 de ani sau pe cat timp reusesti sa iti faci creditul. Cu ce te ajuta statul in treaba asta? Cu nimic. Daca nu platesti banii la banca, bineinteles ramai fara casa.  Ce castiga banca din treaba asta? Casa ta, dar si banii pe care tu trebuia sa ii dai, in schimb ii primeste de la stat,  pentru ca statul garanteaza bancii faptul ca tu iti vei plati creditul.

Care sunt limitarile? Toate.

Banca nu acorda banii oricum. Exista un evaluator care vine si iti vede casa pe care vrei sa o cumperi, tu ii spui ca are un pret de 50.000 sa zicem, el iti spune dupa evaluarea mea casa asta costa 25.000. Atunci banca iti da tie prin credit garantat de stat doar 25.000, iar tu trebuie sa dai restul de bani.

Aici gresesc dezvoltatorii si agentii imobiliari. Ei au umflat preturile pentru ca oricum statul garanteaza credit. Insa statul garanteaza doar creditele pe care bancile le acorda, iar bancile acorda credite doar daca dosarele sunt in regula. Iar pentru faptul ca banii sunt garantati de stat (stat care n-are bani deloc), bancile nu acorda credite. Drept urmare blocaj.

Ce trebuie facut?

O data bancile sa isi faca treaba si sa isi scoata proiecte de creditare corecte si accesibile, iar statul sa ofere o metodologie clara asupra acestei creditari. Cum se acorda creditul, cum se cumpara casa, cum se plateste creditul.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: