Ecologia ca un trend

Cand am ajuns in State m-am uitat dupa toate metodele de ecologie pe care le-ar promova acestia. Am admirat faptul ca pe aeroport nu se fumeaza absolut nicaieri, nu e nici un loc de fumat, ca pe strada sunt cosuri de gunoi si ca nu e mizerie. In schimb americanii nu prea au conceptul de ecologie. De fapt il au la nivel de trend.

Toyota si alti producatori de masini hibride au avut campaniile de promovare in care au implicat vedete, campanii care partial au prins. Am vazut companii de taxi exclusiv cu prius-uri, dar si companii cu alte masini hibride. In schimb, se pastreaza trendul de V6, V8 si masini cat mai puternice. De fapt din cate am vazut acolo, am inteles de ce americanii au nevoie de masini puternice. Si asta pe langa faptul ca vrei sa fii cat mai in fata si sa arati ca ai un motor cat mai mare; americanii au autostrazi care trec prin orase. Ei bine in oras limita e de 35 mph, iar pe autostrada de vreo 80 mph. In schimb, pe autostrazile lor pe banda1 nu se circula mai incet decat pe alte benzi, asa ca urcand cu masina  de pe banda de acces pe autostrada, unde esti limitat la 35 mile pe ora, trebuie sa ajungi instant la 80 de mile pe ora, ca nu opreste nimeni pe banda unu sa iti acorde tie prioritate si nici macar nu franeaza. Ah, sa nu credeti ca ei au benzi de accelerare si ca poti sa mergi acolo. Nu, se iese direct pe autostrada. De asta au nevoie de putere ca sa accelereze instant.

Pe langa asta nu am vazut in San Francisco nici la hotel, dar nici prin alte parti vreun mesaj de avertizare cum se vede prin europa: stingeti lumina, nu lasati apa curgand, prosoapele costa sa fie spalate, protejati natura, stingeti lumina cand plecati din camera.

In schimb pe langa trendul de ecologie, americanii chiar respecta anumite reguli de bun simt as zice. La ei colectarea gunoiului se face deja selectionat, fiind locuri speciale in cosurile de gunoi in care se pun doar sticlele, la Burger King sunt cosuri de gunoi speciale pentru ambalaje, iar altele pentru ambalajele care mai au mancare in ele, iar toata lumea le respecta. 

Cam asta e cu ecologia la ei. E bine sa ne laudam ca avem, ca suntem ecologici ca protejam, dar doar atat. In schimb e magnific sa nu aruncam gunoiul aiurea, sa strangem dupa noi la picnic, sa selectam atunci cand se selecteaza separat gunoiul.

Si uite intrebarea zilei. Cati dintre voi arunca bateriile consumate in cosurile din magazinele care preiau asa ceva spre reciclare (spre exemplu mega image). Un astfel de cos s-a umplut si a fost golit, din pacate intr-o luna abia.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: