Evolutia fireasca a tehnologiei, masinile hibrid

Evolutia fireasca a tehnologiei, masinile hibrid

Cand ma gandesc la evolutia tehnologiei din masini, ma duc cu gandul la ce am vazut in iRobot. Masini care se conduc singure, care se parcheaza singure si parcari inteligente. Aparent suntem cu tehnologia acolo, dar inca nu e inca ceva final. Unde suntem cu tehnologia asa cum trebuie, la masinile hibride.

In 2008, am testat prima data o masina hibrida, un Toyota Prius si am fost foarte incantat cand a venit vorba de masina si de faptul ca stiu ca poluez mai putin, avand motorul oprit la stop, dar si ca am un consum mai mic fiind ajutat de motorul electric. Si de atunci pana acum pana si masinile hibride au evoluat. Cam orice producator de masini care se respecta acum are cel putin  o masina hibrida in portofoliu.

La inceput tehnologia si masinile hibrid erau vazute cu mult scepticism si multa indignare de catre piata. Adica indrazneste cineva care sa faca o masina care sa nu mearga cu benzina, care sa nu fie dependenta de benzina (in anumite conditii bineinteles), care sa nu fie sclavul pompei?  Si tot atunci a inceput nebunia si trendul “ecologic”. Am vazut cum vedete, persoane publice care doreau sa arate ca sunt prietenoase cu natura, au imbratisat masinile hibride si le-au promovat fara sa primeasca ceva in schimb. Si eu am fost foarte incantat de noua tehnologie care iti oferea un moment de liniste la stop. Dar mai ales de reactia oamenilor care vedeau ca o masina se deplaseaza fara sa faca zgomot.

Iar tehnologia nu se opreste aici. Au fost imbunatatite bateriile masinilor, sistemul de propulsie si asa mai departe. Zilele astea cand am testat o Toyota Auris hybrid, tocmai remarcam ca motorul masinii nu mai e unul pe care il stim cu totii, plin de ulei, cu carburator si altele, ci seamana acum cu un datanceter micut. Multe fire, multe chestii electronice, multe lucruri pe care mecanicii de cartier n-ar sti sa le denumeasca.

De altfel, cei de la  Toyota au facut si un infografic despre masinile hibride si evolutia lor. De aici vedem cum masinile hibride fac deja parte din viata noastra, iar cei care le-au ales si nu sunt putini sunt extrem de incantati, din toate punctele de vedere.

Viitorul e aici si acum. Masinile hibride sunt o certitudine si o trecere fireasca spre un alt model de automobile. Vom mai vorbi despre masinile hibride si in viitor, dar pana atunci vreau sa stiu cat de mult credeti voi ca va evolua tehnologia si cum se vor dezvolta masinile hibrid in viitor.

toyota_hybrid_infographic_final

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply