Globalizarea este soluția

Globalizarea este soluția

Urmare a ultimelor desfășurări de forțe apar tot soiul de mișcări și de ideologii prin care tot încearcă să crească idei naționaliste, ultranaționaliste și ultra regionale. Dar înainte de a continua articolul vă arăt acest video pe care l-am văzut la Alex Negrea pe Facebook.

Fix asta este și ideea impusă de ultranaționaliști, de cei care sunt împotriva globalizării și cei care vor să stai în acest borcan, fără ca să mai poți zbura mai departe.

De fapt, aș merge și un pic mai mult în istorie, că nu știu cum tot ajunge la mine amintirea asta: Turnul Babel.

Vechiul Testament spune că oamenii au devenit atât de deștepți încât au vrut să construiască un turn și să ajungă cu el la Dumnezeu. Și pentru că toți oamenii vorbeau aceeași limbă și știau ce să facă, acel turn era cât pe ce să fie gata. Dumnezeu a văzut asta și le-a încurcat limbile. Astfel s-a născut războiul, cearta și scandalul.

Și atunci te uiți la zilele noastre și te întrebi unde suntem?

Suntem în punctul unde avem unități naționale interstatale, cu națiuni și religii diferite. Suntem uniți în diversitate și totuși lucrăm ca un întreg. În schimb, vin ceilalți care nu îi lasă pe alții să lucreze ca un întreg, să se dezvolte și să colaboreze cu cei mai buni din altă parte.

La fel ca puricii din borcanul de mai sus. Ei nu vor depăși niciodată limita capacului deși a fost scos, pentru că așa s-au obișnuit, să nu îl depășească. La fel și ultranaționaliștii nu vor depăși vreo limită, pentru că ei încă au capacul pus.

În schimb globalizarea a evoluat atât de mult, încât este adaptabilă unor cerințe locale. Reușește să aducă un standard superior și să-l adapteze și local la cerințele locale. Nu este așa?

Cine și de ce are impresia că un ceva limitat, local, cu capacul pus va putea fi vreodată superior unei gândiri globale, bazate pe democrație și pe interconectare și comunicare?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “Globalizarea este soluția

Leave a Reply