I-ai scris lui Mos Craciun?

Aseara am vazut sania lui Mos Craciun, era pe la Aviatorilor si se incarca, sau se descarca dintr-o utilitara. N-am inteles prea bine ce se intampla. N-am putut sa ii fac poza ca telefonul era tinut de firul de la casti, plus ca era prea intuneric. Acum stim ca Mos Craciun vine cu masina de data asta, pentru ca zapda nu prea avem in Sud.

Azi am fost prin magazine sa vad unde e Mosul, care e atmosfera, ce se intampla. In principiu mai nimic, puzderie de oameni care fac un lucru total robotic si plin de indatoriri. Adica se duc si cumpara absolut orice. Am vazut la Altex cozi de 50 de oameni la o casa, am vazut in Mega Image oameni care luau direct din carucioarele ce aduceau marfa, nu mai asteptau sa le puna in rafturi, am vazut magazine devastate, am stat la coada la case, am incercat sa prind si eu ceva. Din pacate marfa e mult prea putina, iar in loc ca magazinele sa se pregateasca din timp pentru Craciun si sa aduca chestii dragute specifice zilelor, au preferat sa isi termine stocurile marfurilor de zi cu zi in speranta ca cineva le cumpara. Pentru asta directorii de marketing au primit prime impresionante, eu i-as fi dat afara.
Daca mergi in oras nu vezi nici un vanzator cu caciulita de Mos Craciun, nici macar de spiridus. Totul se rezuma la hai sa iti vand tie produsul asta ca e prost si scump, iar tu esti atat de prost incat sa-l cumperi. De ce sa-l cumperi? Pai e Craciunul, trebuie sa cumperi tot ce poate exista pe piata.

Lumea cumpara electronice. Am vazut cum la emag au fost ditamai vanzarile, am vazut in magazine oameni care cumparau laptop pentru ca costa doar 2000 de lei, am vazut vanzatori care vindeau calculatoare spunand: e bun, are placa Via. Iar cumparatorul spunea: e bine? Oricum eu nu ma pricep.

Totodata romanii au saracit. Daca mergi la Unirii pe partea opusa magazinului vezi zeci de tarabe care vand nimicuri pentru oameni care n-au bani sa isi cumpere. Dar sunt ieftine, iar bucurestenii le cumpara. Romanii sunt inglodati in datorii, dar Altex abia acum a scos card de fidelitate si bonusuri (bineinteles dupa ce si-au facut grosul banilor). Cartea de credit e cea mai buna solutie de cumparat in aceasta perioada, iar bucuria de a merge in magazin si de a zice vreau aia, aia, aia si aia se rasfrange in ratele la banca. Aici imi aduc aminte de unul de la nunta pentru neve care a zis ca are un credit de nevoi personale la banca pe niste ani buni. Bineinteles, a vrut sa fie fitos si-a luat credit ca sa isi ia tzoale si telefon smecher, nu s-a gandit ca lunile ce vor urma va trebui sa nu manance ca sa plateasca banii inapoi la banca.

Dar sa lasam astea, tu i-ai scris lui Mos Craciun? Chiar daca bate vantul in buzunare, iar mosul are probleme cu sania, cine stie, poate apare. Iar mosul nu se gaseste in magazine si nici in aparatul de barbierit / epilat electric ce ti l-ai cumparat in seara asta si te-a costat jumatate de salariu.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: