Imbolnaviti-va, noi platim CAS-ul de doua ori

Pentru ca media din Romania e un loc in care curge lapte si miere, unde publicitatea se vinde pe bani buni de tot  si toata lumea are salarii incat isi permit excursii in lumi indepartate, guvernul s-a trezit ca poa sa scoata mai multi bani din aceasta piata. Astfel incat normele de impozitare se aplica acum atat pentru angajator cat si pentru angajat, drept urmare cel putin CAS-ul va fi platit de doua ori, o data de angajator, o data de angajat. Asta  pe langa alte impozite ce se dau la stat.

Daca se gandeste cineva ca banii aia oricum sunt si ca se vor plati, intr-o piata in care veniturile din publicitate au scazut cu 80%, ei bine nu. Banii aia nu sunt si se vor plati doar din salariile fraierilor care lucreaza in media. Care salarii au scazut sub nivelul lui 2006. Daca va ganditi ca voi nu sunteti afectati, dar va luati banii pe drepturi de autor, veti vedea de luna viitoare astfel incat toate aceste drepturi vor purta impozite.

In tot acest timp singurul organism care ar trebui sa apere interesele jurnalistilor o suge la rece si vine cu un comunicat de presa sec, in care nu spune nimic, mai mult intareste spusele guvernului si pare ca este de acord cu aceste masuri. Ceva de genul, astia ne-o trag, noi ce putem face, stam si inghitim.  Asta pentru ca masurile alea de genul va ataca în justiţie  actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal, sunt fix pix in conditiile date.

Daca vreuna din federatiile jurnalistilor ar fi avut coaie ar fi facut ca cei de la Adevarul. De maine nu mai scriem nimic despre politic. Sa vedem ce faceti. De maine nu mai scriem nimic despre guvern, sa vedem ce faceti. Iar in secunda doi, pentru ca raman fara audienta isi vor schimba ideea.

In schimb nici asta nu se poate aplica din simplul motiv ca toti depind si sunt speriati de aia 2 lei pe care ii mai castiga din publicitate. Daca nu fac ce le dicteaza ala care cumpara reclama in ziar, atunci reclama dispare, ziarul se inchide. Ceva de genul Guvernul se va duce la publicitarul care cumpara reclama in ziarul X si ii va spune: ala m-a suparat, nu mai cumpara reclama acolo. Baiatul se va conforma si nu va mai cumpara reclama acolo, ziarul va rezista pe investitii si va merge mai departe sau va zice, ok, inchidem ca nu putem sa ne batem cu ei.

Comunicatul FRJ, trist si gresit din punctul meu de vedere la Tiberiu.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: