Inca un pas pentru Youtube in Romania

Acum un an de zile anuntam ca vine Youtube in Romania. Eram bucuros atunci si speram sa dau un breaking care sa se materializeze in scurt timp si ca noi sa trantim pumnul in masa si sa vedem cat de mult continut video si bun se face in Romania. De atunci, pana acum nu s-au mai intamplat multe lucruri. Am facut eu cateva videobloguri care au avut ceva succes, dupa care n-am mai apucat sa le fac din cauza spectatorilor care te intrerup. (stii ce greu e sa te filmezi singur din mana si cu spectatori?)

Teoretic Youtube pe langa trafic si restul, poate fi si o sursa importata de bani pentru producatorii de materiale video. Practic, asocierea unui cont de Youtube cu un cont Adsense nu se face asa usor. Dar nu e un capat de lume. Si daca tot vorbim despre bani, Florin a anuntat ieri ca Youtube a semnat in final pateneriatul cu UCMR-ADA, autoritatea romana de colectare a drepturilor de autor pentru artisti (una dintre ele). Ceea ce inseamna ca pe clipurile de pe Youtube, interpretate de artistii romani va aparea reclama, iar banii se vor duce in principiu la artisti.

Ce inseamna treaba asta? Ca daca voi ati urcat pana acum clipuri pe Youtube ca apartinand UCMR-ADA, veti avea probabil neplacuta surpriza sa va treziti cu clipurile astea sterse sau marcate ca fiind de autor de la UCMR-ADA, iar asta pe langa faptul ca va ridica niste stegulete pentru contul vostru, va pune reclama pe clipurile alea si le va face ca marcate de copyright catre aristii romani.

De asta e bine si nu e bine ca vine Youtube in Romania. E bine ca in final vin niste bani de la al 3-lea site vizitat in Romania si e bine ca se va putea vinde mai multa publicitate pe el (vreau sa vad brandingurile alea si proiectele speciale ca la Youtube in alte tari). E nasol ca romanii nu stiu ce e aia drepturi de autor, iar acum se vor conforma vrand nevrand. Dar  poate asta e socul de care avem nevoie sa producem noi continut.

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply