Începem să uităm să mergem

Începem să uităm să mergem

Am tot stat și m-am întrebat de ce americanii merg cu scaunele alea cu roți, apoi mi-am explicat pentru că probabil sunt supraponderali. Apoi m-am gândit la o altă explicație, în America se merge foarte mult cu mașina. Drept urmare oamenii uită să mai meargă pe jos astfel, dar și uită să meargă.

Avem și noi specimene. Am văzut că sunt oameni care merg la sală cu mașina. Adică te duci să faci sport, dar stai într-o poziție nefirească și incomodă în mașină, ca să te duci să faci sport, iar apoi te întorci acasă tot în mașină.

Și atunci unde este mișcarea?

Noi nu avem în țară un program național de sănătate. Aici au prins bine ăștia cu sălile, dar singurul lor avantaj a fost că au pus ceva deduceri fiscale pentru angajații care merg la sală. Bine, o parte, deducerile fiscale nu acoperă nici măcar prețul unui abonament la sală.

Și la sală ce se face? Nu te duci sa faci mișcare, că o faci într-un mediu închis, unde te duci doar să faci forță sau să dezvolți ceva. Iar despre singura sală unde am fost aici, e fix ca în mema de pe internet. Te duci la sală ca începător sau ceva, iar acolo sunt deja toți cei care fac asta.

Uităm să mergem

Înțeleg că uităm să facem mișcare, dar tot acest lucru în care stăm în mașină, stăm la birou și așa mai departe, ne duce și în direcția uite uităm să mergem.
Nu de puține ori am întâlnit oameni pe stradă care nu înțeleg ce trebuie să facă atunci când întâlnesc un obstacol. Atunci când trebuie să ocolească ceva. Văd oameni care se împiedică pentru că nu mai știu cum să calce pe stradă. Oameni care se împiedică de o mică denivelare a străzii, nu de un obstacol. Oameni care se opresc pur și simplu din mers pe stradă și le ia un interval de timp până când reușesc să proceseze  ce trebuie să facă în continuare.

Și atunci unde ajungem?

Eu tot fac paralele cu filmul Idiocracy, care m-a marcat foarte mult. În filmul ăla sunt oameni care nu mai fac activitate fizică. Stau în niște scaune rulante, care merg pe baterii și vin roboții și îi hrănesc. Îmi vine greu să recunosc, dar suntem pe jumătate acolo. Stăm toată ziua la birou, crezând că facem ceva. Mergem peste tot cu mașina, de parcă acest lucru ar fi o obligație, nu un lucru opțional. Ne speriem de oamenii de lângă noi și nu vrem să îi vedem, dar mai ales să îi ocolim pe stradă.

Teoretic ține de fiecare să fie sănătos, de asta nu îi pasă statului de aceste lucruri. Practic, degeaba te duci la sală, dacă faci lucrul ăsta cu mașina.

Degeaba ți-ai luat bicicletă, dacă nu ai voie să mergi cu ea prin București, primăria a interzis circulația pe toate străzile.

Degeaba vrei să fii sănătos, dacă toată lumea din jurul tău mănâncă șhaorma.

Și bineînțeles, degeaba te duci la sală, dacă acolo toată lumea care deja face sală are un comportament toxic față de cei noi.

În rest, #stayfit #stayhealthly.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply