Internet explorer 9

In USA Today de astazi este un editorial destul de cinstit despre internet explorer 9. Ce e de notat din acest editorial este faptul ca Internet Explorer are 60% din market share, fata de 24% Firefox si doar 7% Chrome, conform Net Applications.

Dupa o zi de utilizare ma declar multumit. Sa nu ma leg de testele comparative de la beautyoftheweb.com(voi reveni asupra acestui subiect), ci sa ma leg strict de utilizarea browserului. E rapid. E mai rapid decat firefox, are cateva functii uimitoare pe care nu le are nimeni acum. Voi mentiona doar faptul ca foloseste perfect ramul calculatorului, procesorul si placa video in randarea paginilor. Stie sa detaseze tab-urile in care ruleaza ceva – ex: un video de youtube – fara sa intrerupa acest lucru, asa cum se intampla in alte browsere. Incarca foarte repede paginile (dar bine, asta e o parere foarte subiectiva dat fiind faptul ca netul in US nu e extraordinar), dar cel putin le incarca mai repede decat pe firefox. Ruleaza perfect pe orice sistem. Atat un tip de la microsoft cat si eu m-am bucurat ca nu imi omoara calculatorul (care are deja 3 ani) cand il folosesc.

Totusi e beta. Asta inseamna ca mie nu-mi merge facebook-ul (habar n`am ce nu randeaza corect in cod), ca nu imi merge adminul blogului cand fac ceva, dar merge perfect upload-ul pe youtube folosind complet si optim banda de net de care dispun. Totodata pentru ca randeaza foarte bine html5 multi dintre partenerii microsoft au facut pagini speciale pentru internet explorer9, dar si alte browsere.

Am intrebat la sesiunea de Q&A de la finalul prezentarii internet explorer 9 daca si de ce nu e disponibil pentru Windows XP. Raspunsul a fost simplu: “am lucrat mult si lucram mult pentru a face browserul perfect adaptabil pentru windows vista si windows 7”. Nu a venit raspunsul ca nu va fi o versiune pentru windows XP, dar Microsoft deja recomanda utilizatorilor sa foloseasca sistemele de operare mai noi decat XP. (iar eu cum folosesc windows 7 de vreo 2 ani aproape, sunt extraordinar de multumit – iar windows 7 a fost instalat acu 2 ani ultima data.)

Sunt curios acum doar care va fi replica lui Firefox si Chrome la internet explorer 9.

Bonus: microsoft nu a dat nici un cadou jurnalistilor prezenti (vezi RMGC, asa se face), in schimb le-a dat un biletel …

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: