Internet restrictionat

Chestia asta e fara precedent si ar trebui sa ne dea de gandit noua, utilizatorilor de internet in mod curent. Ne afecteaza direct si ne uitam la aceste fapte de parca ar fi normale. Mai mult sau mai grav este ca le-am acceptat fara sa realizam acest lucru.

A inceput olimpiada, lumea e fericita se dau medalii se dau probe, concursuri, etc. Intamplator sau nu se intampla in China, tara comunista, tara unde se foloseste cenzura la sange, un loc aproape inchis si imposibil de atins. In schimb China e conectata la internet si astfel informatia despre olimpiada ar trebui sa circule repede si liber. Insa nu se intampla asa. Pe langa cenzura chinezeasca si toate informatiile care n-au voie sa plece de acolo sa ajunga in alta parte ne lovim de exclusivitatile comerciale ale internetului.

Exclusivitatile astea se materializeaza in faptul ca anumite televiziuni, de obicei cele nationale, au cumparat drepturile de transmisie de imagini video si audio de la aceasta olimpiada. Daca imaginile alea nu erau de ajuns, pe langa drepturile de televiziune cum – necum s-au adaugat si drepturile de publicare si difuzare pe internet. Drept urmare toate mijloacele de informare  libere ale internetului se vad a fi reprimate de drepturile televiziunilor.

Astfel incat nu se poate vedea din Romania mai nimic despre olimpiada. Nu se poate urmari canalul de youtube, nu se pot vedea materialele video de pe MSN si asa mai departe. Bine, as putea spune ca exista AOL, insa asta ar insemna ca nu mai sunt in Romania.

Daca e sa ne uitam la noi, avem TVR. Si daca vorbim de TVR spunem o televiziune care in loc sa fie prima din tara asta, a ramas cu mult in urma atat la concept cat si la realizare. Astfel incat pe tvr.ro avem doar imagini fara drept de embed la rezolutii nesimtite de 100×100 pixeli. Asta inseamna ca putem sa ne chioram linistiti acolo ca tot nu vom intelege nimic. Asta in timp ce NBC da pe internet imagini in format high resolution,  undeva la 780p. Dar de ce ma mir cand vine vorba de TVR?

Pana una alta  daca acum s-a creat un precedent, de ce n-am merge mai departe? De ce n-am separa internetul pe tari, am opri comunicarea intre ele si de ce n-am filtra strict toate materialele care pot sa ajunga dintr-o parte intr-alta?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: