Kapitalism (2010)


Cineva a scris la finalul filmului ca e un mare cacat. Oarecum a avut dreptate. Filmul nu exceleaza si totusi nu e un film obisnuit. E un documentar despre ultimii 20 de ani din .ro, in care aflam ceea ce stiam de mult: anume ca unii au furat si ca au lucrat de dinainte ca sa faca banii de pe acum. Am aflat ca Patriciu a facut greu primul milion, in cam juma de an, ca Voiculescu a facut afaceri cu Securitatea ca sa fie bogat acum.

Partea proasta a fimului  e ca l-am vazut subtitrat in engleza. Ceea ce inseamna ca nu era destinat pentru Romania, ci pentru export. Iar daca asta e cartea noastra de vizita, nu-i de mirare ca vom fi vazuti aiurea in continuare. Filmul e partinitor. E exact felul in care sunt vazuti oamenii bogati de catre cei saraci, atunci cand cei saraci nu pot intelege de ce unii s-au imbogatit si altii nu.

In schimb ce nu spune filmul asta, pe langa faptul ca in ultimii 18 ani de la revolutie, s-a vandut orice din tara asta, e ca o data vandute fabricile fiecare a primit asemenea rechinului aluia, partea sa din furt, drept urmare toata lumea a fost multumita, nu numai patronii. Adica nu numai cei care au furat au avut de castigat, ci toti cei care au desfiintat si vandut la fier vechi toate fabricile tarii.
Au fost intr-adevar si exemple bune, dar toate astea au fost umbrite de faptul ca unii oameni chiar fac niste bani din afacerile lor. De parca asta ar fi un lucru rau, iar daca cineva se imbogateste dintr-o afacere, inseamna ca face lucruri necurate.

Dar ce sa-i ceri, asta e filmul unui regizor care n-a inteles cam pe ce lume se afla. In schimb,  o data terminat filmul, iesi afara din sala de cinema si nu iti dai seama daca filmarile sunt oprite sau ce ai vazut a fost doar o fictiune sau nu. Nu, n-a fost, iar restul tine de noi, de cat furam de cat muncim.

M-a mirat ca la filmul asta  a fost un public foarte contrastant: studenti din primii ani de facultate, dar si fosti nomeclanturisti cu parul alb, probabil bucurosi ca l-au mai vazut o data pe Ceausescu in imagini. Multumesc Cristina pentru bilete, imagini din film pe contul de Youtube.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: