Legea traficului de date

Exista o lege votata anul trecut de parlament, derivata din directivele europene astfel incat operatorii de telefonie mobila si internet vor trebui sa stocheze date despre utilizarea internetului. Din ciclul, cine ce a facut, cand, cui si cum.

Sa citam:

Astfel, toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă, precum Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni numărul de telefon al apelantului şi al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locaţia celui care este apelat, când a fost făcut apelul şi cât durează convorbirea telefonică. Tot din 20 ianuarie, toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni de SMS-urile pe care le trimitem, cui şi când le trimitem.

Mai mult …

Totodată, toţi furnizorii de internet, printre care se numărără şi RDS&RCS, UPC, Romtelecom, Orange, Vodafone şi Zapp, sunt obligaţi să stocheze, începând din 15 martie 2009, timp de şase luni, următoarele date cuprinse în poşta electronică a persoanelor care corespondează pe teritoriul României: de unde este trimis e-mailul, data şi ora la care ne conectăm la internet, cui îi este adresat e-mailul (adresa IP, numele şi adresa fizică a abonatului), precum şi data şi ora la care ne deconenctăm de la internet.

Hai sa o vad si pe asta … nu de alta dar nu o cred. Bine, o cred, dar asta numai pentru datele pastrate la furnizorii de servicii de mail din .ro.  Cum ar fi k.ro si restul. Eu cum am mailul meu stocat la mine pe serverul meu, mi-l vad doar eu si atat. Daca cumva pe tzava de net providerul sau orice router isi pune un sniffer prin care sa-mi citeasca mie ce mailuri trimit, atunci le urez sa ma suga de cockzilla aia mare si lunga. Pentru ca iarasi nu vor avea succes in a face asta. Exista criptari, exista tunneling exista solutii.

Ah, cea mai distractiva chestie ar fi sa ne apucam sa trimitem sms-uri de genul … mai aduci ma iarba aia odata ca am inghetzat de frig, sau ne vedem diseara sa facem o liniutza, sau ai cumparat curvele alea? ca ma asteapta clientul. 🙂

Asta vis-a-vis de ce vor astia sa spuna ca se pastreaza si cine are acces la ele. Ah … si cum le pastreaza, pe servere publice in plain text nu? … Sau sa fim si noi o noua Anglie, unde datele personale se pastreaza pe cd-uri si se vand pierd.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply