Linux pe USB 3.0?

Prin 2009, cateva siteuri de specialitate se laudau ca linux e primul sistem de operare compatibil cu noile porturi de pe calculator USB 3.0. Pe vremea aia ma gandeam wow, ce nebunie o sa fie si cu USB-ul 3.0 asta. Intr-adevar ar putea fi, daca ma gandesc ca doar viteza de transfer spusa in specificatii ar putea atinge 5.0 Gbps.

In schimb windows la vremea aia a spus ca USB 3.0 va fi suportat de windows 7, dar doar dupa aparitia service pack1. Si asa s-a intamplat.

Intre timp au inceput sa se produca device-uri cu USB 3.0, mai nou device-uri numai cu USB 3.0 si drept urmare apuca-te sa instalezi de pe ele sau pe calculatoarele astea. Pentru ca nu m-am mai stressat cu instalari de linuxuri plus ca de la o vreme am inceput sa urasc bootloaderele nu m-am mai complicat sa-mi pun linux pe calculator ca sistem de operare paralel si eventual mai bun ca windows-ul.  Ma multumea asta din urma. Azi in schimb am vrut sa-mi pun linux pe calculator. Cum calculatorul asta n-are decat USB 3.0, deci pazua tehnologia veche de 2.0 am zis sa incerc, poate s-a desteptat lumea, sa fac un live CD, pe stick-ul USB de pe care sa instalez linuxul.
Baietii de la pendrive au creat utilitare de formatat stick-uri USB pentru orice distributie de linux si drept urmare le-am luat la mana. Niciuna n-a vrut sa se instaleze de pe stick-ul USB pentru ca e 3.0. Porneste bootloader-ul, are diverse optiuni, dar cand sa se instaleze ori kernel panic, ori drive not found. Asa incat exista vreo idee prin care sa instalezi linux folosind un stick USB pe un chipset numai cu USB 3.0?

Va dati seama ca nu vreau sa caut un CD si sa-l scriu da sau sa instalez din windows? Exclusiv stick usb.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply