Litoralul romanesc – degeaba [2]

Avem un litoral, cum procedam?

961277869 83457fe66b

Avem plaje curate. Cel putin in Mamaia. Desi … dupa ora 12 … sunt pline de tigari si resturi de chestiuni, in schimb incepand cu lasatul serii apar tractorasele care curata plaja peste tot. Ceea ce o face ciudat de buna dimineata.
In schimb si in Eforie sunt aceleasi tractorase. Insa … probabil aici e motorina mai scumpa … ca le vad ca merg doar o data la doua zile, sau mai mult. Deci … masuri se iau … insa ce facem cu tricolorul?

Avem pubele ecologice vopsite in culorile nationale, cu reclama la firma producatoare si de salubritate. Si … ce facem cu ele? Nimic … stim oare la ce foloseste fiecare culoare? Stim ce sa aruncam in pubela de culoare rosie? Si … daca nu … cine ne invata? Mama natura, e raspunsul, si bunul simt din cei 7 ani de acasa.
In schimb, daca eu am o folie de corissant stiu ca trebuie sa o arunc in pubela de plastic, rosie, dar daca am o coaja de banana … o arunc (?!) unde? Ca banana nu contine nici plastic, nici metal, nici celuloza pentru hartie. Sau… se mananca cu totul?

Cineva imi raspundea in articolul precedent ca a vazut in Costinesti un tractor cu remorca ce lua sacii de gunoi. Pai draga domnule, sa iti zic eu ce e cu tractorasul ala … ca m-am documentat. Tractorasul ala apartine unor baieti de bine, care stiu sa faca bani din gunoi. Din pacate la scara redusa, dar vin o data la cateva zile prin statiune, iau bani de la carciumi ca sa le transporte gunoaiele. In schimb ce e pe strada … e domeniu public. Daca ii da carciumarul bani sa le ia si pe alea din fata carciumii … ca sa ii intre lumea si sa nu strambe din nas, daca nu … nu`s ale lor ca n-au contract cu primaria. O fac pe bani si pe nashpa. In cazul asta nu vreau sa ma gandesc unde ar putea ajunge gunoaiele alea.

Neptu-Olimp, frumos, pare curat … insa … daca mergi cu masina … tine aerul conditionat pornit pe recirculare si geamurile inchise, e mai bine. Nu am descoperit de unde, dar se simte si se simte naspa.

Apa … e buna de supa. Supa de alge dupa cum zicea Anca. Adica e calda, plina de alge si murdara de benzina de la sky jet-uri. Insa … tot mi s-a zis, ca la fel cum sunt valurile la Mamaia, asa sunt pe tot litoralul, sau la fel de calda e apa in Vama Veche, la fel e peste tot. In schimb, nu inteleg cum se poate ca o statiune sa aibe alge pe plaja si alta nu? Asta inseamna ca o statiune isi permite sa curete algele de pe plaja ca sa ii vina omul sa dea banu si sa fie multumit si sa recomande in continuare, iar cealalta … stie prea bine ca acolo vin oamenii ca nu dau prea multi bani, drept urmare … lasa-i sa stea si in alge ca nu fac rau … nu?

V-ati mai uitat la Baywatch!? Eh … acolo se puteau vedea pe paja, din 10 in 10 metri sau 15, randuri de cosuri … In Mamaia sa mor daca am gasit vreun cos de gunoi … pe strada … pe partea cu plaja sau cel putin pe partea cealalta de la Cazino … tot inainte inspre Navodari. Asa incat nu vreau sa ma gandesc de ce sunt plajele asa cum sunt?
O super faza am patit-o in Eforie: Am stat sa facem o groapa in nisip si am acoperit-o cu paie, folie si nisip. Ca sa cada cineva in ea, logic. Drept urmare, a cazut tipul care strangea saltelele. (poza). Eh … drept urmare, ne-a pus sa strangem TOT, dupa ce am parasit sezlongurile. Pe ceilalti ii pune cineva? Ii invata cineva? De ce cred eu ca un ONG, facand un spectacol, o actiune pe plaja un ceva … ar castiga mult si ar si invata o generatie de oameni de au venit la mare, ca sa tina plajele curate.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply