Mandria de a fi roman

Am fost mandru ca am fost singurii romani in Africa de Sud, cat timp am stat acolo. Dupa acest memorabil moment toata treaba se modifica, se schimba, se duce dracului.
Placerea de a te duce intr-o tara straina, in care nu te cunoaste nimeni, de unde nimeni nu stie de unde vii e extraordinara. E minunat sa spui: “I’m from Romania, you know, the Hagi’s country, or the Chivu’s country, or Adrian Mutu’s” si toata lumea sa exclame cu admiratie numele fotbalistilor amintiti de tine. Sau daca nu stiu nimic, devin si mai interesati cei care aud de Romania. Unde? Europa? Estul Europei? Cine sunt vecinii Romaniei?
Singaporezii pe care i-am intalnit la Misty Hills stiau mai multe despre Romania si ne-au intrebat scurt: cum e criza acolo? E criza? Cat de mare? Mai mare ca a Greciei? Si le-am rapsuns direct: da e mai mare si e mai nasol, de asta nu sunt si alti romani la campionatul mondial. Dupa care ne-au invitat sa muncim in Singapore ca e misto acolo.

Am fost singurii romani de la hotel, singurii romani de la meciuri, cred ca singurii romani din Africa de Sud care s-au plimbat si care au cunoscut experienta africana.

In schimb, la intoarcerea in Europa, totul s-a schimbat exact asa cum nu speram sa se intample. La iesirea din avion era coada, am zis ca ok … om trece pe undeva si e ceva ce se intampla. Oamenii din fata noastra exclamau mirati “e pentru prima data cand vad asa ceva”, la poarta de iesire din avion, politia verifica pasapoartele calatorilor. Le dau pasaportul, vorbesc in engleza cu ei, vad ca sunt din Romania si ma intreaba unde ma duc. Am vrut sa le zic ca ma duc unde vreau eu ca de aia sunt aici, insa le-am raspuns scurt ca back to Romania, back home si m-au lasat sa trec. Nu acelasi lucru despre Costin pe care l-au oprit sa-l intrebe niste chestii, drept urmare m-am intors si eu ca sa aflu ce se intampla.
Dupa care au inceput intrebarile. Unde lucrati? Ce lucrati acolo? Ce faceti acolo? Ce ati facut in Africa de Sud, de ce v-ati dus acolo? De ce in termen atat de scurt? Adevarul e ca am fost singurii din avion cred care si-au rezervat biletul cu 6 zile inainte.
Am stat, le-am explicat ce si cum, le-am lasat o carte de vizita politistilor si s-au linistit astfel incat ne-au lasat sa mergem mai departe. Dupa care, bineinteles, au glumit cu noi despre Chivu, despre Olanda la mondiale si ca trebuie sa le sustinem echipa, pentru ca totul e portocaliu la ei.

Pe scurt asta e concluzia, romanii  sunt bine vazuti in tari din astea ciudate si straine, care n-au auzit de noi. In schimb acolo unde am fost deja, acolo unde au fost altii inaintea noastra se lasa semne de intrebare, apar nedumeriri, apare politie si securitate care vrea sa stie ce mama dracu au facut romanii de au ajuns acolo, de unde au bani si mai ales de ce.

N-am nimic impotriva acestor masuri de securitate pentru ca ele sunt ok, in schimb am ceva impotriva desteptilor care inaintea noastra cine stie ce probleme au creat in avion, cine stie ce probleme au creat pe aeroporturi, cine stie ce au furat si ce au facut ca sa faca politistii sa fie foarte atenti cu alti turisti straini.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: