Nici protestele nu mai sunt ce au fost

Nici protestele nu mai sunt ce au fost

Ma uitam la protestele din Ucraina. La razboiul de acolo, la bataliile cu fortele de ordine, la faptul ca s-a tras cu arme de foc in oameni nevinovati. Dar si la faptul ca in Kiev, orasul isi vede singur de treaba, de serviciu, de altele, in timp ce in centru unii protesteaza. Atunci imi amintesc de mitingurile de la Bucuresti. Multa lume nu i-a bagat in seama, in timp ce ei protestau aici.

Diferenta intre Bucuresti si Kiev, este ca acolo au facut rost de benzina si au dat foc. Si ca au fost cateva zeci de mii. La noi, au fost cateva sute si degeaba.

Pana la urma e simplu. Daca te duci si protestezi, acum, nu te baga nimeni in seama. Nici inainte nu te baga nimeni in seama. Daca in schimb dai foc, atunci totul devine mai interesant. Si pana la urma, gandindu-ma la ce au facut Urainienii, dar si cum evolueaza povestea, nu pot sa nu ma uit la declaratiile celor de peste prut, cei care ii inteleg mai bine. Aparent la Kiev se bat doua clanuri pentru putere, presedintele si opozitia. Fiecare cu interesele lui, mai putin sau mai mult cinstite. De asta tot orasul sta si se uita la ei distant. Ii sustin, dar nu se implica.

Si pentru ca tipul asta de proteste este mana cereasca pentru televiziuni si agentii de stiri, am vazut imagini spectaculoase de la Kiev la televizor. Ceva gen un meci de fotbal pe parcurusul mai multor zile. Nu zic ca e rau sau nu e rau ce se intampla acolo. Nu zic ca nu ar fi trebuit inlaturat Ianukovici, mai ales dupa ce casa si-a facut. Pai daca si-ar face cienva de la noi asa ceva aici, ar fi linsat de televiziuni.
In schimb, nu vad ca ar pune in loc pe cineva care sa fie mai putin corupt. Ii schimba pe ai lor, cu ceilalti ai lor. Nu cu cineva care chiar stie cum sa faca.
Exemplu, vecinii saraci si Bulgari. Si acolo au fost proteste pentru coruptie, proteste impotriva parlamentarilor comunisti si corupti, dar bulgarii au sansa sa fi avut cativa ministri care s-au scolit in afara. In Bulgaria, punctual, si-au facut niste investitii calumea. Au terminat si ei o autostrada, mai fac cate ceva. Vor sa fure, normal, ca de asta suntem balcanici, dar la fel, toate povestile astea apar in presa.
In schimb in Ucraina, partea cu presa libera se vede acum doar pe Yotubue. Iar numarul de vizualizari de pe youtube e semnificativ. Ma uitam la streamul youtube de la espreso.tv, 75.000 de simultani conectati ieri in timpul aparitiei Iuliei Timoshenko, e o cifra care depaseste multimea adunata in piata.
kiev

Azi multimea asta din piata, asculta niste preoti, care le vorbeau ceva. Nu era slujba, era un fel de predica si niste cantari religioase sau traditionale.

Si pana la urma, inainte de a trage niste concluzii despre Ucraina, trebuie vazut poza intreaga (the big picture).  Pentru ca Iulia Timoshenko a fost huiduita si aplaudata aseara in piata Euromaidanului. Oamenii s-au dus azi sa vada ce casa luxoasa avea Ianucovici. Dar oare stiu ce case au liderii opozitiei?

Pana una alta, noi romanii, am avut norocul sa vedem protestele, focurile de arma si “revolutia” din Kiev in direct la televizor. Transmisa de romanii nostri, cu informatiile din prima mana. Dragos Sasu si Mihai Angiu de la Realitatea tv au fost la Kiev ca sa ne arate cum se impusca oamenii acolo, ca sa intelegem si sa vedem intreagra revolutie din Ucraina.

1940188_10152308075051204_1132614484_n

Pentru  asta eu ma bucur ca ii cunosc si ca sunt adevarati profesionisti in ceea ce fac ei. Iar jurnalismul implica si riscurile de acest gen.

 

Apropo. Stiti ca sunt proteste si in Venezuela, dar si la Istanbul, da?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply