Norme europene

Ce inseamna economie de piata? Inseamna o piata libera, faptul ca vine oricine si vinde orice fara sa fie ingradit sau fara sa i se ceara anumite lucruri. Sau ca poti vinde oriunde fara anumite taxe si impozite ciudate.
Pana aici toate sunt bune si frumoase, insa, exista fenomenul de globalizare, dar asta e prea putin intamplat la noi. Avem doar Coca-Cola, neste bere si niste nokia, cam atat.

In schimb, ce se mai intampla intr-o economie de piata? Apare un Gigel, care face o chestie. Si bineinteles ca vrea sa isi vanda produsul. Sa zicem ca produsul lui e un recipient de hartie si plastic. Ce face Gigel? Mai ales daca are bani de investitie… pai isi impune produsul lui pe piata. Cum nu-l poate impune foarte usor, apeleaza la cunostinte si prieteni, apeleaza la resursele pentru cunostinte si prieteni. Da o masa, da un cadou, o atentie ceva, ca sa stimuleze anumiti prieteni sa cumpere de la el. Sau … ajunge in politica. Aici ce poate face? Pai isi face o lege, o reglementare ceva in care toata lumea sa cumpere de la el. Chestia asta se cheama norma europeana. Si chestia asta se aplica intr-o economie de piata.

Cu alte cuvinte, ai o fabrica de lapte sa zicem. Pai asta e foarte bine, produci lapte, dar cui il vinzi? Pentru ca daca vrei sa il vinzi trebuie sa imbuteliezi laptele conform cerintelor si normelor europene. Adica trebuie sa te duci sa cumperi ambalaj de la amicul Gigi care produce ambalajul pentru laptele tau si care a obtinut o lege prin care ambalajul lui e nepoluant si reprezinta o regula europeeana ce trebuie respectata. Pentru ca tu – fabrica de lapte – trebuie sa cumperi de la el.

Long story short : am constatat cu stupoare in seara asta ca laptele Danone s-a scumpit cu 50 de bani ( 5 mii de lei vechi), iar ouale s-au ieftinit de la 60 – 70 de bani la 50 de bani. De ce? Pentru ca normele lor europene sunt mai romanesti un pic.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “Norme europene

  1. Asta cu normele europene e cu dus si intors. Trebuie sa le respecti daca doresti sa exporti in Uniune. Si daca te doare in spate de chestia asta, nu te conformezi si aia e. Am observat si eu, cu multa placere, ca s-au ieftinit ouale. Am luat cartonul de OO din Carrefour cu 10 lei, care este pret bun, care este.

Leave a Reply

%d bloggers like this: