O facem online, dar digital cand?

Publicatiile Flacara se lauda ca au lansat o librarie electronica, pentru oamenii care vor sa cumpere astfel carti. Adica hartie. Si acum ma intreb, la ce sa mai cumperi hartie, ca oricum la noi nu mai planteaza nimeni nimic in loc, iar copacii seculari care au fost taiati de peste tot din lume pentru a sustine explozia printului nu sunt inlocuiti decat cu niste arbori mici (acolo unde fac asta) si mai trebuie sa treaca ceva zeci de ani ca sa fie ce au fost odata.

Secolul XXI este digital.

Si totusi suntem in 2011. Va inteleg pasiunea pentru carti, pentru hartie, pentru senzatia de a sta in pat si a citi, trecand astfel timpul si bucurandu-va de povestea ce se asterne pe randuri in fata voastra. Dar totusi nu e momentul sa ne gandim ca sunt multi dintre noi care prefera deja digitalul? Avem atatea iPad-uri, ebook-uri si laptopuri pe care le anuntam de fiecare data cu mare pompa, iar lumea le cumpara ca sunt stralucitoare si ca se pot uita la ele in fiecare zi. Dar n-ati vrea sa le dati si o utilitate?

Si asa ma gandesc cand si cum vor aparea la noi librariile electronice de carti. Adica de prin ’90 toamna incoace cartile se scriu si se tiparesc in format electronic, deci pot fi in doi timpi si trei miscari transformate in ebook-uri, apoi puse la vanzare. Libraria electronica de la Flacara are sectiune de ebook-uri, dar e goala.

Frica de piratare

Exista frica de piratare? Adica ce, poti pirata un ebook, dar nu poti pirata o carte tiparita? Logic ca o poti pirata, doar de asta sunt atatea softuri de ocr reading, in schimb dureaza ceva scanarea cartii, dar la final e in format digital si toata lumea ar putea-o lua. Fix acelasi lucru se intampla cu muzica si filmele. In schimb aici cei care si-au dat seama ca un impact mai mare pentru public in mediul digital va aduce automat vanzari mai mari castiga. Vezi aici exemplul Lady Gaga, care s-a lansat doar digital, iar fiecare melodie a ei este acum asteptata cu sufletul la gura de tot internetul.

Si pana la urma ce ramane? Dar mai ales, cand?

[poll id=”62″]

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply