O poveste din Amsterdam

Anul trecut, in Amsterdam, stateam pe terasa, pe malul canalului la o bere. Dupa o bere, inca una si asa mai departe. Si cum stateam linistiti si povesteam una alta, vad ca un puhoi de oameni se indreapta spre o straduta dintr-un motiv necunoscut. Dupa care se aud sirene si se vad luminile. Asa ca, hai ba si noi sa vedem.

Daca n-ati fost in Amsterdam, in centru, la ei e la fel ca la noi. Adica stradute mici, carciumi peste tot, plin de oameni. Ei au in plus si vitrinele cu lumini rosii.

Sa revenim la scandal. Se adunasera multi oameni sa vada nu stiu ce. Am ajuns acolo imediat, dar politistii ridicasera deja vreo doi oameni. Din cate am inteles de la localnici se pare ca facusera scandal la vreo vitrina, ceva de genul. Si politia cum a actionat? A venit i-a ridicat pe aia fara drept de apel. Pentru ca in Amsterdam e ca in Amsterdam, politistii au facut un cordon de protectie intre masina lor si restul lumii. In fata masinii lor, care nu a incaput pe stradute decat pana la un punct, au aparut doua motociclete cu politisti, lumini si haine reflectorizante. Motociclistii aveau in dotare bastoane telescop si incercau in engleza si olandeza sa tina multima departe.
Si iarasi pentru ca e Amsterdam, multimea parea ca se implica. De ce sa ii ridici domle pe astia, ce au facut, lasa-i liberi, asta e brutalitatea politiei. Si incercau sa se apropie vreo cativa barbati de politisti ca sa isi elibereze probabil prietenii sau cetatenii retinuti. Dar politistii le-au explicat clar, eu am un baston in mana, vrei sa te apropii de mine sa vezi ca il pot folosi?

Asta a fost momentul in care multimea a inteles, au comentat, au privit si nimeni n-a facut poze. Pentru ca a incercat cineva sa faca poze si a trebuit sa le stearga pe loc, asta ca sa nu ia contact cu nenea bastonul sau mai rau.

Asa incat, am urmarit momentul, relativ linistiti, intelegand de acolo ca de obicei cu politia nu te pui, ca sa nu ti-o iei. Ne-am intors la berile noastre si ne-am vazut de treaba, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Asa au facut si ceilalti oameni participanti la eveniment.

Ellunes se plange ca la noi, in centrul vechi, se intampla acelasi lucru. Ba mai rau, ca si-a incasat-o si el ca s-a bagat in seama. Acum intervin aici doua aspecte. Primul l-ati citit mai sus cel cu bagatul in seama. Vrei sa faci cunostinta cu pulanul? Al doilea, il implica tehnologia din zilele noastre. La naiba, poti filma cu orice si face orice vrei cu clipul ala. Ca dupa aia media abia asteapta sa foloseasca imaginile. Si sa ne amintim cum se face dreptate  la noi? Numai daca ajunge un clip la televizor sau daca te mai miri cine beizedea face vreo tampenie pe undeva si presa il tine – cu oarecare motivatie – in atentie. Dar motivarea asta dispare repede cand se primeste telefonul regulamentar.

Ah, daca presa nu e libera si raspunde la telefoane si comenzi, atunci de ce ar fi si politia? Sa va amintesc de zecile de filme cu politisti?

Revenind la cele doua povesti de mai sus. Teoretic nu te bagi la treaba asta. Esti spectator, esti martor, le intelegi si mergi mai departe. Iarasi teoretic, tu n-ai de ce sa fii implicat. Si nu-i asa, cu prostii nu te pui. Chiar daca sunt ei bazdigarzi si au casti in urechi. Ah, stiti povestea cu bazdigarzii din Club A nu?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply