Pana la 3D macar sa facem televiziune

Toata lumea s-a grabit zilele astea sa lanseze in Romania televizoare 3d. Le-am vazut deja functionand in magazine, unde vanzatorii oarecum disperati isi imbiau clientii sa isi puna ochelarii sa vada ei repede acolo cum se intampla actiunea in trei dimensiuni dintr-un televizor, sa vada cat de frumos e, sa ramana impresionati si sa cumpere televizorul respectiv.

Si acum vin eu, carcotasul, si intreb: Oare la ce sunt bune televizoarele 3D?

Un televizor normal stim la ce e bun. Il iei, il pui pe perete, te uiti la purici pana cand adormi, iar televizorul iti tine ca lumina de veghe. In schimb chiar daca esti ochelarist, seara te uiti la televizor fara ochelari, din simplul motiv ca nu vrei sa adormi cu ochelarii pe ochi, ca nu cumva sa te ranesti tu sau sa reusesti performanta de a sparge sau rupe ochelarii in timp ce dormi, iar de aici sa apara si alte probleme.

In schimb la televizorul 3D trebuie sa te uiti cu ochelarii speciali, 3D, pentru a vedea calitatea imaginii si efectele tridimensionale, altfel vezi niste imagini difuze si blurate. Acum daca esti si ochelarist si trebuie sa iti mai pui o pereche de ochelari ca sa te uiti la televizor, s-ar putea sa nu iti placa si sa te deranjeze. Dar poti sa te uiti fara ochelarii de vedere, in speranta ca vezi ceva. Totusi sa nu vorbim de ochelaristi, sa vorbim de cei cu vedere normala. Ca sa se uite la 3D, inseamna ca trebuie sa isi puna ochelarii pe ochi. Daca se uita cu ochelari la televizor, ajunge un ochelarist de genul alora de care vorbeam mai sus. Astfel incat iti pui ochelarii ca sa te uiti la televizorul 3D, te bucura imaginile pe care le vezi si adormi linistit cu ochelarii pe ochi, riscand sa ii rupi sau sa te ranesti.

Hai sa nu fim totusi atat de negativisti. E misto sa te uiti la un film 3D, dar unde? Nici o televiziune 3D nu exista in Romania, singurele filme 3D se gasesc in principiu pe net, altfel sunt scumpe, iar doar PROTV se gandise ca poate face televiziune 3D.

Si totusi, pentru ce 3D? Noi nici nu avem televiziune in Romania. Canalele digitale pe satelit merg prost, pica la primul nor, se vad cu aceiasi purici ca si pe cablu. In schimb canalele digitale pe cablu, preiau emisia proasta a televiziunilor, o codeaza intr-un fel si apoi o varsa pentru cei cu televizoare compatibile. Iar din punctul meu de vedere pasii ar trebui sa fie astia. Intai atingem un standard de televiziune, astfel incat toate sa emita la aceeasi parametri de imagine si sunet. Apoi ne gandim la televiziunea HD, pentru ca TVR HD emite in loop aceleasi materiale de juma de an, pe care le-am invatat pe de rost, iar PROTV HD are in format HD doar jurnalele de stiri si Dansez pentru tine. In schimb dupa ce astea se vor rezolva si standardiza ca sa prinda tot omul acasa programe de calitate pe televizoarele clasice sau HDTV-uri, apoi putem sa ne gandim sa facem si televiziune 3D, 4D sau ce alte nebunii le trec astora prin cap.

Pana una alta imi amintesc ca in aeroportul din Moscova am vazut un tip de televizor care dadea ceva 3D fara sa fie nevoie sa porti ochelari ca sa vezi efectele. Imi scapa cum se cheama atat televizorul, cat si televiziunea care emitea in format 3D. Si una e sa vezi o reclama in format 720i pe emisie de 1080i, alta e sa vezi o reclama 3D, din care iti iese iaurtul in fata iar tu vrei sa-l atingi. Daca a fost cineva prin Moscova si a retinut de ce televizoare vorbesc il rog sa-mi aminteasca.

In schimb televizoarele 3D de la SONY  urmeaza sa fie lansate in Romania si aduc o groaza de imbunatatiri de la ochelari, la calitatea imaginii, la unghiul de vizionare si efecte foarte bine definite. Cam asa arata:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply