Planorama e falimentara

left

Azi dimineata la 5 jumate am luat un ziar. De hartie, adica din ala clasic. Nu vreau sa ii dau numele, insa … am fost total dezamagit. In locul unor analize ale evenimentelor zilelor trecute si ale unor reportaje fulminante, am avut doar un copy paste din paginile televiziunilor. Slab.

Ce mi-a atras atentia a fost un header, unde se zicea ca Planorama e falimentara. Nimic mai mult. Articolul dezbatea o aberatie de masuri juridice si prezenta cu ochi frumosi faptul ca aia care au investit in locuinte in Doamna Ghica sunt la un pas de a isi lua tzapa vietii lor.

Cu alte cuvinte, din alte surse apare asta, ceea ce nu a aparut in ziar, probabil ca vor sa ii protejeze pe investitori (!?!):Primul raport privind falimentul companiei Yapitek, antreprenorul general al proiectului rezidential Planorama, a fost depus la Tribunalul Bucuresti, a anuntat firma de recuperare de creante Urban&Asociatii. Aceasta citeaza date publicate in Buletinul Insolventei si preluate de la lichidatorul judiciar si de la Tribunalul Bucuresti. Potrivit raportului lichidatorului judiciar, firma Cris Consult, Yapitek are datorii de 7,5 milioane de euro si contracte incheiate in valoare de 47,6 milioane de euro. Cel mai important creditor al firmei este Bancpost, care are de recuperat 4,1 milioane de euro. Lichidatorul judiciar desemnat de Tribunalul Bucuresti opineaza ca cei de la Yapitek trebuie sa depuna urgent un plan de reorganizare in vederea rentabilizarii activitatii. „Tribunalul Bucuresti a dat termen pentru continuarea procedurii de faliment la 20.09.2007, timp in care se va evalua activitatea societatii falite, in vederea finalizarii, sub regim de supraveghere a constructiilor la complexul rezidential Planorama, mai ales in conditiile in care sumele pe care le are de incasat Yapitek depasesc valoarea datoriilor catre creditori. Conditia de incasare a banilor este insa, in mod evident, finalizarea lucrarilor”, se mai spune in anunt. Firma a incheiat contracte in valoare de 47,6 milioane euro. In aceste conditii, lucrarile la Planorama vor continua probabil cu aceasta firma, cel putin pina in septembrie.
Complexul Planorama este amplasat in zona bulevardului Doamna Ghica din sectorul 2 al Capitalei si prevede construirea a patru blocuri de 15 etaje, cu apartamente de 1-4 camere. Locuintele vor avea suprafete cuprinse intre 50 si 125 de metri patrati, iar preturile apartamentelor variaza intre 33.400 de euro si 120.000 de euro, cu TVA. Lucrarile de constructie au inceput in prima parte a anului trecut si se estimeaza ca vor fi terminate in 2008, dar o parte dintre apartamente au fost deja contractate. Dezvoltatorul proiectului este compania israeliana Euro Habitat.

Si eu acuma ar trebui sa ma consider extrem de norocos ca nu am aruncat 70.000 de euro, pentru care sa platesc 30 de ani … pe fereastra nu? 🙂

In alta ordine de idei, e trist ca in Romania nu iti poti finanta o locuinta decat daca ti-o construiesti cu mainile tale, iar daca iti cumperi ceva intr-un ansamblu rezidential care inca nu e gata, ai toate sansele sa patesti ca mai sus. Partea proasta a procesului e ca … nici nu ai cum sa recuperezi banii. E un fel de FNI cu apartamente.
In loc de ansamblu rezidential … ce sa cumperi? Aparatament intr-un bloc unde baba de sub tine, sau de deasupra – la alegere – are casa plina de gunoi si gandaci? Si sa platesti exact atat de mult.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply