Pozitia Copilului (2013)

Pozitia Copilului (2013)

De obicei cand ma duc la filme, vreau ca acestea sa ma surprinda. Drept urmare nu obisnuiesc sa vad trailere sau sa ma interesez de ce se intampla intr-un film. Atunci cand te duci la un film si afli actiunea de dinainte nu simti intensitatea pe care trebuie sa o simti in sala de cinema.

Am avut privilegiul in aceasta sala, la invitatia Silva, sa fiu in sala Teatrului National Bucuresti la premiera de gala a filmului Pozitia Copilului. Despre acest film stiu doar ca a castigat Ursul de aur la cel mai important festival de film din Europa. Apoi stiu ca au fost unii care au criticat filmul pentru ca nu a fost vazut de oameni si ca n-ar fi trebuit sa ne bucuram pentru acest castig al nostru. Asa incat, inspirat de aceasta stare am fost sa vad filmul. Sa vad cu ce ma poate cuceri. Si pentru asta o sa va prezint trailerul.

Si acum sa va zic despre film asa cum am zis la finalul proiectiei.

Daca s-ar face o carte despre cum sa castigi Ursul de aur la Berlinala, Pozitia Copilului ar terbui sa fie manualul de film. Daca ar trebui sa definesti drama, atunci acest film ar trebui sa fie definitia. Si daca te intrebi cum se filmeaza in 2013 acest film iti arata ce inseamna imagine.
Povestea rupe. Si rupe in cel mai natural si realistic mod cu putinta. Cu cadre sarite atunci cand actiunea ar fi putut fi trista, cu o poveste in care n-ai nevoie sa vezi fiecare secunda dintr-o zi, ci ai nevoie sa vezi exact acele momente care conteaza.

In timpul filmului observandu-mi o pozitie ciudata in scaun, m-am uitat la ceilalti spectatori. Am ramas surprins cand am vazut o sala intreaga la Teatrul National Bucuresti, inmarmurita, blocata in scaune, socata de ceea ce vedeau pe ecran. Am vazut oameni care se temeau sa aiba vreo reactie sau care se temeau sa se miste in scaun tocmai ca sa nu piarda o secunda din actiune. Si pentru asta spectatorii au devorat filmul secunda cu secunda.

Iar la final a fost prima data cand am vazut ca oamenii au aplaudat filmul tot genericul de final. Sa ne intelegem. Am mai fost la festivaluri de film, am mai vazut filme, diferiti producatori si actori. Niciodata nu am vazut ca spectatorii sa aplaude in picioare, atat tot genericul de final al filmului cat si toata prezentarea actorilor si echipei de productie a filmului dupa proiectie.

Si daca vreti o altfel de concluzie, Pozitia Copilului reprezinta in momentul actual tot ce e mai bun in cinematografia romaneasca. Iar daca sunt si alti regizori, scenaristi, actori ce vor sa faca succes, din acest film pot invata multe. De aceea eu vreau sa vad cum ar putea acest film sa treaca Oceanul si, de ce nu, sa ajunga chiar la Oscar. Pentru ca poate si merita.

La cinema din 8 martie. Eu cu siguranta ma mai duc sa-l mai vad o data.

Silva Original Pils saluta cu mandrie succesul inregistrat de filmul „Pozitia copilului”, productie care s-a bucurat de recunoastere si apreciere internationala. Pelicula regizata de Calin Peter Netzer este prima premiata cu Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin, unul dintre cele mai importante premii din cinematografie, fiind un alt motiv foarte important de mandrie nationala.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: