Pretentia de autostrazi

Eu nu reusesc sa inteleg de ce noi inca mai avem petrentia sa anuntam public ca avem autostrazi, pentru ca nu avem.

N-am mers in Europa pe autostrazi, dar am mers in State. Acolo nu sunt benzi diferite de viteza. Ai limita de 80 mph, pe toate benzile, iar cand intri de pe panta nu tebuie sa vii cu viteza mai mica ca te prinde ala din spate si nu franeaza. De asta se intampla nenorocirile alea acolo, cu ambuteiaje imense. E de ajuns ca unul sa nu respecte regulile si sa se buseasca toti. Bineinteles ei sunt mai responsabili pentru simplul motiv ca daca te opreste un politist ori iti iei amenda mare ori te aresteaza, asa de control.

1567

Viteza pe autostrada

La noi e invers. Pe A1, prima autostrada a Romaniei, pe banda 1 se circula cu 60 la ora, pe banda doi se depaseste cu 80 la ora. Eu inca am intrebarea care este viteza minima cu care trebuie sa circuli pe autostrada, pentru ca in lege nu este specificata, dar exista amenzi si sanctiuni pentru asa ceva. (ce legi frumoase avem)
Si stau si ma intreb, pentru ce vrei sa depasesti cu 80 la ora pe unul care circula cu 60 la ora, doar ca sa ajungi in fata lui? Ce castigi din tot drumul? Faptul ca ajungi in fata unei alte masini cu 3 secunde? Noi nu avem cultura si nici obisnuinta de a merge pe autostrazi.

Regula circulatiei pe benzi

Teoretic, in sensul de mers, de la dreapta la stanga (pentru noi) creste viteza de deplasare. Daca pe dreapta merg masinile care ar trebui sa aiba 130 la ora, pe banda din stanga ar terbui sa meraga doar cei care depasesc. Ei bine la noi se circula in functie de cum iti permite asfaltul. Daca pe dreapta sunt gropi, mergi pe stanga. Dar asta nu inseamna ca depasesti, mergi cu 80 la ora, linistit, dormind.

Am intalnit doi din astia luni dimineata, care nu stiu ce faceau. Si atunci cand vii din spate cu 180 si te trezesti cu un din asta pe banda a doua, banda 1 fiind libera ce faci? Ai doua sanse, una sa-l depasesti pe banda 1, dobitocul sa traga de volan, sa il agati si sa muriti amandoi sau sa speri ca te vede din timp si va trage de volan sau va ingheta in banda aia ca sa poti trece pe langa el.

Regula flash-urilor

Eu nu ma prind de ce oamenii se ofuscheaza (asa se scrie?) cand cineva le da flash-uri. BA! Nu e treaba ta, nu e masina ta, nu e benzina ta, nu e carnetul tau, nu sunt banii tai de amenda, daca vreun dobitoc vine cu flash-uri si merge tare inseamna ca isi permite sa faca asta, asa ca date la o parte ca nu moare nimeni. Aparent operatiunea asta cu invartitul de volan e o chestie foarte complicata, de cele mai multe ori se efectueaza cu frana. Cine stie, poate iti schimbi bara in spate daca te loveste ala. Voi nu stiti ca la o lovitura in spate nu se strica numai bara? Se strica si portbagaj, si inchizatori si rezervor si o groaza de chestii pe care service-ul nu le repara ci doar le mascheaza? Am tercut prin asta, relaxati-va.

Trei bezi pe autostrada

Clar CFR-ul e mort. Nu mai trasporta nimeni marfa cu CFR-ul ca sa ajunga de la Arad la Constanta in vreo 2 – 3 zile, atat timp cat in 8 ore ar putea ajunge cu tirul. Drept urmare nu zic ca ar terbui o banda speciala pentru tiruri, ci doar ca astia depasesc aiurea, dar si ca sunt prea multe.

Iar a treia banda pe autostrada se necesita de la Bucuresti pana la Bolintin. De acolo vin jumatate din masinile de pe autostrada din fiecare zi. Pe langa asta, mai avem ghinionul sa avem cozile de pe centura. Luni dimineata era banda unu si banda de urgenta blocata de tiruri care voiau sa intre pe centura. Fara sa aiba cineva vreun bec aprins, fara sa aiba cineva vreo semnalizare, vreun stop de frana, ceva.
Daca la vederea acestui fapt eu am resuit sa ma opresc corespunzator, nu acelasi lucru l-am putut spune despre cei din spatele meu care au franat violent.

Autostrada e pentru condus nu pentru plimbare

Daca vrei sa iesi la plimbare cu masina, te duci frumos in centru cu ea spalata, lasi geamurile, dai muzica tare si incepi sa claxonezi gagici. Asta inseamna ca ai iesit la plimbare. Mergi incet sa nu faci spuma.
Undeva intre Brasov si Fagaras, e un indicator rutier nesimtit rau. Scrie pe el Oradea 300 si ceva de kilometri. Si te gandesti, a pai e colea. Daca am fi avut o autostrada am fi ajuns imediat. Din fericire nu avem. Prostia aia de A3, dintre un deal si un rau, e o gluma trista. Te sui pe autostrada, fumezi o tigara si s-a terminat autostrada. Intre timp mai treci pe langa unul, altul care se uita la tine ca la OZN-uri ca de ce ii depasesti. Pai ce? Vezi mai sus regula de flash-uri. In schimb ardelenii sunt si justitiari. Incearca ei sa te invete ca nu e bine, te claxoneaza, se agita in masina, isi dau geamul jos la semafor si iti zic ca nu ai voie sa stai cu picioarele pe bord si asa mai departe. Sa faci asta pe autostrada  e gresit.

Donez bani pentru marcajele rutiere

Pe bune ca donez bani pentru marcajele rutiere de pe A1. Daca nu, o sa iau o cutie de vopsea si o sa ma apuc sa scriu pe strada, circulati cu atentie ca astia nu sunt in stare sa puna marcaje rutiere. Nu se poate asa ceva, a trecut iarna si nu s-a vazut nimic pe strada, era sa ies de doua ori in decor ca n-am vazut unde mama naibii e banda, noaptea. Acum e acelasi lucru. Partea mai proasta nu e ca nu as circula drept, ci ca altii circula intre benzi pentru ca nu le zice nimeni care e banda lor.

Camerele de pe A1 sunt furate deja

Apropo, stiti ca au inchis zilele trecute cele doua autostrazi pentru a monta panouri de informare. Sarind peste faptul ca nu functioneaza, sau afiseaza ca afara sunt 22 de grade, pe A1 au furat deja camerele de supraveghere a traficului. Cum? Pai pentru ca se poate.
Acestea fiind zise, eu stau sa ma intreb de ce avem pretentia totusi sa numim soselele alea autostrazi. Ma voi amuza cumplit cand vor pune taxele de acces. Tocmai au ieftinit-o pe aia de la mare, pentru simplul motiv ca nu se duce nimeni la mare si din cauza taxei aleia. Si asta in continuare pentru un pod care nu are iluminat electric.

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: