Prima zi din Komandament

Prima zi din Komandament

Teoretic n-as putea intelege de ce vii in Austria sa iti faci vacanta aici. Si mai ales de ce sa vii aici sa dai atatia bani pe motorina, pe cazare, pe toate tampeniile pe care le-ai vrea (gen 3 euro prospopul sau 7 euro halatul) cand ai putea face acelasi lucru acasa. Insa diferenta dintre Austria si Romania nu o face pretul la halat sau la prosop. Il face fix marketingul de care noi ducem lipsa, il face fix infrastructura care iti ofera aici orice ai nevoie la gura sobei, il face fix ospitalitatea care te convinge fara sa vrei sa platesti pentru internet sau alte servicii chiar daca ai nevoie sau nu.

Ne zicea patronul de la hotel, ca el este singurul din zona care da internet gratis, de mare viteza, tuturor clientilor din hotel. Asta in timp ce toti ceilalti taxeaza. Iar asta e avantajul lui. Pentru ca pe langa net, oricum dai bani pe o bere, pe un ceva si mai mult decat atat, ai aici caldura de care ai nevoie.

Revenind la Austria, sa ajungi in 10 minute pe un drum national la fel ca DN1, intre doua statiuni, sa ai locuri de parcare, sa ai autobuze care fac legatura intre statiuni sau puncte de interes ale statiunilor, gen hoteluri; asta e ceea ce face diferenta.

Si oamenii sunt ai dracu de civilizati. Cum sa vii ma cu autobuzul la partie si nu cu masina. Adica cum sa iti iei schiurile in spate, sa astepti autobuzul, sa te urci in el si astfel sa vii cu un autobuz plin de schiori la baza partiei ca sa te sui in teleschi si sa te dai. Voi puteti concepe sa va lasati masina la hotel si sa veniti cu autobuzul la partie?

Am vizitat azi Kaprun. O localitate in care fiecare familie are o casa cu locuri de cazare. Din pacate acum cam pustie, pentru ca pana astazi n-a prea nins. Dar am putut admira o partie de dificultate medie aglomerata, oameni bucurosi si multi romani. Am inteles de la Cosmin ca aici se intampla si serbarile zapezii romanesti, iar acolo sunt concerte ale trupelor romanesti, pentru romani. Si ca statiunea e plina de masini cu numar de romania am observat. Deci romanii prefera sa dea Poiana pe Austria. Yeey! Vin la civilizatie.

Sa va zic ca in aceste statiuni exista o linie de cale ferata care circula la fel ca la noi, dar cu trenuri speciale, care exact asta fac?  Zilele astea vreau sa ma sui intr-o telecabina ceva si sa merg peste munti, pentru ca iar se poate. Pentru ca austriecii au infrastructura.

Ah si mai e ceva. Cica aici daca vrei sa iti faci o casa, poti sa ti-o construiesti oriunde. Iar daca nu ai utilitati, primaria iti aduce strada, curentul si apa la tine la poarta tocmai ca sa beneficiezi de cele mai bune conditii si sa iti aduci aici si prietenii.

Am patit azi o chestie penibila. Ma oprisem in fata unei treceri de pietoni ca sa fac poze unor femei care traversau strada cu schiurile in spate. Dupa ce au trecut am asteptat acolo sa apara un alt subiect. In schimb un autobuz, din ala de care ziceam mai sus, a oprit asteptand sa traversez. Iar aici masinile acorda prioritate, respecta limitele de viteza, nu se baga in depasiri pe linie continua din respect si conduita, nu din teribilism. Si nu ca ar fi vreun politist prin preajma, dar atat timp cat nu ne stresam sa avem parcare la baza partiei, avem tot timpul din lume.

Din 871 de poze, am ales cele mai reusite 31 de poze pentru voi, de astazi, din prima zi de Austria.

Cateva poze au si o poveste in spate, poveste asupra careia voi reveni pentru ca vreau sa va prezint ce fac oamenii aici. Dar pana atunci cum am fost la baile termale in aer liber, iar afara ningea, doua videouri facute de Costin cu telefonul din apa.


Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri, ediția a treia, este un eveniment organizat de Foto Union, cu sprijinul Hotel KehlbachwirtDomeniile Vînju MareHotel Continental Forum OradeaOpel, Neola și Anagrama.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply