Protestele din PRIME TIME

In 2009 scriam ca protestele nu sunt bine venite la ora 10 dimineata in fata Palatului Victoria. Tarziu romanii s-au adaptat si s-au prins ca protesele de seara sunt de mai mare succes, prind mai bine la televizor si e mai placut. Bine, e ianuarie si e frig, dar iti dai seama ca vara, seara nu mergea, mirosea a transpirate, era cald. Asa ca mai bine iarna.

Gagici la proteste

Pentru ca e un loc de promenada centrul Bucurestiului, am vazut aseara la gagici iesite la agatat sau sa scandeze in Piata Universitatii. Si nu erau putine sau sporadice. Erau la fel ca in club, cu prietenele, venite la vanatoare, sa vada vreun utlras bun si potent sau mai stii, vreun jandarm care sa dea bine. Si cam jumatate dintre cei adunati la Fantana erau gagici.

Intelectualii de la proteste

Pe langa ultrasi si studenti, aseara au fost extrem de multe personalitati intelectuale. De la intelectuali (scris incliant) ca […] Mircea Badea, la politiceni ca Ludovic Orban sau actori s-au perindat aseara prin piata, ca sa fie vazuti. Ca sa dea bine la televizor, ca sa ii vada lumea, ca sa ii huiduie. Degeaba incercam sa le spun astora ca ba, Emil Boc e in direct la 500 de metri de voi, ca lumea a zis ca sta linistita in piata. Saracul premier, nici macar sa fie batut de oameni nu incita interesul.

Prime Time la televiziuni

Ma gandeam ca aseara lumea ar fi venit sa protesteze sa tipe sau sa sparga ceva. Si eram acolo pe baricade, asta pana cand a sunat Ivo sa spuna ca e intr-o carciuma la caldura. Asa ca m-am retras sa vad protestele la Realitatea TV in Charlatans, de langa Universitate. Am iesit la 11 jumate sa vad bataile cu jandarmii. Insa n-au mai fost. Eram pregatit acolo, sa alerg, sa prind cadre, sa incasam pumni ca siteul de cultura. Nimic frate. Uitati-va la tv si atat. Intrati la tv si tipati si atat.

In tot timpul asta tara e isterizata ca ce  se intampla la Universitate.

Pe langa asta nu se intampla nimic. De fapt se  intampla. Ne intalnim acolo si protestam, dar fara nici un scop si fara nici o propunere, fara nici o revendicare, doar ne vedem acolo. Parintii isi suna copii disperati, nu va duceti la Universitate, ca uite ce se intampla. Da, mama de acolo vin, am trecut pe acolo, a fost frumos.

Protestele furate

De la inceput inca, partidele au incercat sa fure protestele. De fapt le fura dar nu pe fata. Se aud voci ca tinerii din regie de aseara si-au luat iarasi bani ca sa vina la proteste, asa incat au venit si-au facut datoria si s-au intors cu autobuzele de noapte acasa. Maine vom avea proteste ale partidelor politice, organizate si cu autorizatie (adica va fi scena, sonorizare si dansul pinguinului). Astazi se zice ca vor fi 5 sindicate, deci mai multa lume. Si asta e o tactica misto de manipulare. Protesteaza lumea, nu suntem noi, nu facem, nu dregem nimic. Iar maine vor veni astia, vor pune un lider si lumea il va aclama.

De altfel, toata lumea la Universitate uraste pe oricine din clasa politica actuala. Se tipa acum in disperare ca vor oamenii alta clasa politica, alti parlamentari si ca astia s-au saturat cat i-au furat. Pai Basescu a facut si un referendum pe chestia asta, iar astia nu l-au bagat in seama. Credeti ca rezolva ceva cu un mic protest?  Oamenii cer in piata ca sa nu fie unii parlamentari mai mult de 2 mandate. De ce? Ca sa fure mai multi? Sau ca sa faca cineva chiar treaba pe chestia asta?

Intimidarea jandarmilor

Faza cu jandarmii (daca nu l-ati vazut pe Conan Jandarmul) a mers la perfectie. Prima seara, oameni platiti, proteste, violente, etc. A doua seara, proteste, 150 de retineri, panica generala. A treia seara, proteste pasnice care s-au terminat cu o ora inainte de ora 24. Ah, se terminasera distractiile de la televiziuni.

Zicea cineva aseara ca jandarmii se plictisesc astfel de finala Europa League de pe National Arena. Da, normal, categoric, dar asta inseamna ca si oamenii cu care se pregatesc sunt tot de-ai lor, deci mi se cam confirma teoria.

Eu doar sper sa mai fie proteste pe aici, pentru ca o data asa actioneaza politia intr-o tara normala, dar si asa sunt protestele de fapt.

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: