Redescopera Romania, romanule!!

M-am intors aseara din Redescopera Romania, excursia 3. Am deschis geamul masinii cand am intrat in Drumul Taberei, am luat o gura de aer si am inceput sa tusesc. E atat de diferit aerul poluat de Bucuresti fata de cel de pe Transalpina incat nu poti decat sa speri ca poate cineva va avea proasta inspiratie sa planteze ceva copaci la 20 de kilometri de Capitala.

Redescopera Romania e un proiect ambitios. Atat de ambitios si atat de vizibil incat Ministerul Turismului a copiat sintaxa si o foloseste in spoturile de promovare. Ce fac organizatorii proiectului nu e mare lucru, se iau niste oameni care stiu sa faca poze si sa povesteasca ce au vazut si sunt plimbati ca sa vada si sa descopere nimic altceva decat Romania.

Din proiectul asta nu castiga organizatorii nimic, nu castiga oamenii nimic, castiga doar Romania, castiga locurile vizitate, castiga promovarea pe care oamenii o fac locurilor vazute. Si daca un om iti zice ca la muzeul palariilor din paie e misto, dar 20 de oameni cu public diferit iti pun 20 de poze cu acel muzeu incepi sa te intrebi daca nu cumva saptamana viitoare iti faci timp sa te duci acolo.

Problemele turismului romanesc

Nu am decat cuvinte de lauda pentru organizatorii esxcursiei Redescopera Romania, nu pot decat sa ma inclin, sa le multumesc si sa apreciez munca uriasa de a organiza un asmenea grup de oameni. Ce ma supara insa e ca nimeni altcienva nu face asta.  N-am vazut nici o agentie de turism care sa vina cu un pachet asemanator cu Redescopera Romania, n-am vazut nici un proiect care sa vina si sa zica hai ca putem face si noi la fel. Nu inteleg, ne priviti ca pe niste extremisti ca vrem sa vizitam Romania?

Stiu ca exista o agentie de turism pentru straini, Karpathian (ceva de genul, n-am retinut cum se cheama), in schimb la o cautare pe google pentru romanian tourism nu rezulta nimic relevant in prima pagina. Dar absolut nimic. Teoretic asa ar putea cineva sa viziteze Romania. Nu o face pentru ca nu gaseste informatii. Agentiile noastre de turism probabil sunt obisnuite sa existe doar la targurile de profil si atat. N-am vazut nici o agentie de turism care sa ceara feed-back, poze sau sa organizeze pentru clientii lor un spatiu in care acestia sa isi poata sharui informatia si pozele excursiei din Romania. Cum ar fi. Ai fost la mare, ti-a placut? Nu ti-a placut? Agentia noastra de turism te invita sa le spui si altora, dar si noua experienta ta de la mare. Intra aici, bla bla bla.

Face cineva asta? Avem vreun forum pentru turismul romanesc?

Educatia inexistenta a gazdelor

Am tot spus ca Ministerul Turismului trebuie sa dezvolte un program prin care sa le impuna hotelierilor, gazdelor si personalului adiacent niste norme de minim bun simt pe care acestia sa le respecte in relatia cu turistii. Adica o reclamatie din partea turistului pentru ca tanti de la pensiune a fost plictisita ar putea atrage foarte simplu o margareta in minus pentru pensiunea aia. Spre exemplu ieri, am oprit in varf de munte sa mancam de pranz. Pe langa faptul ca eram 20 care voiam sa mancam, tanti care ne servea s-a speriat de noi, apoi ne-a zis ca nu are decat nu stiu ce mancare, dar asta pe un ton atat de plictisit incat ne-am simtit noi nasol ca am deranjat-0 si ca vrem sa ii facem vanzare care ar fi echivalat cu banii pe cateva zile. Apropo, ciorba de burta cu musculite e ok, da?

Vrem sa redescoperim Romania!

Teoretic romanii sunt disperati sa calatoreasca. Practic n-au unde, dar si mai rau e ca nimeni nu le ofera solutii. Iar daca acestia incearca sa isi gaseasca singuri solutiile sunt intampinati cu pietre, in loc de paine si sare.

Spre exemplu sambata seara la o pensiune din Cheile Râmeţului, jud Alba (citeste in continuare piticu.ro sa afli cum a fost), Augustin a facut putin praf in parcarea lor (masina cu roti late, 20 la ora, pietris si praf pe jos, normal ca s-a ridicat). A iesit propietara sa tipe la noi ca vezi doamne ii prafuim pensiunea pustie de altfel. Adica fara clienti. Abordarea corecta ar fi fost:  ba, hai la noi, avem mancare din asta, e 8 seara, nu va bagati la masa? De unde sunteti?

De altfel degeaba asfalteaza Transalpina si vor clienti in Ranca, daca in statiune nu este nici un loc de parcare.  Vor veni turistii cu ce acolo? Cu elicopterul si apoi cu teleschi-ul?

Sunt multe, mult prea multe de scris. Avem o tara frumoasa. Hai sa o cunoastem!

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply