Reteaua RST anihilata, spune SRI

Azi dimineata un comunicat sec si ambiguu de la DIICOT zicea ca niste baieti vor fi adusi la audieri pentru ca au facut prostii pe net. Ce au facut baietii? Au facut ce se laudau ca fac pe forumul RST, spart siteuri, produs chestii. Acum e o limita foarte fina intre a sparge un site si a produce ceva de pe urma lui. Asa incat, daca produci niste zeci de carduri de credit, parca nu te lasi pana nu scoti ceva de pe urma lor.
Iar rechizitoriul DIICOT zice ca aceste carduri se dadeau cu 4 centi bucata pe siteurile de specialitate. Un pret bun as zice.

Desi nu exista o confirmare oficiala in acest sens, eu cred ca serverele pe care erau hostate forumurile RST, blogul si altele, au plecat putin pe la DIICOT ca sa se uite FBI-ul pe ele si cine mai e interesat.

Prejudiciul se ridica la vreo 25 de milioane de dolari si ceva mai mult de 500.000 de carduri furate de pe net. Era ceva mai mult de spus, dar purtatorul de cuvant de la SRI le-a zis in doua cuvinte. Cunoscatorii au ascultat.

Apropo, cine a scris ultima data pe forum, cum era atmosfera? Si daca si eu aveam user pe acolo, ma urmaresc si pe mine? :))
Si in aceste conditii se mai tine Defcamp? Ca daca nu mai avem hackeri, cu cine altcineva?

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. – S.C.C.I., au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 16 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.

În acest sens, în cauză sunt efectuate un număr de 36 de   percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara  şi  în judeţele Vâlcea şi Ilfov.

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din desfăşurarea unei vaste activităţi infracţionale de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu  instrumente de plată electronică.

Invinuitii au utilizat mai multe societăți comerciale, având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea și întreținerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate și cu scopul obținerii de date informatice, în sistemele informatice aparținând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.

Membrii grupării acţionau în vederea interceptării fără drept a transmisiilor de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicații special concepute în acest  sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local și ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii și utilizării frauduloase a acestora.

Cu titlu de exemplu, în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012 prin intermediul unui  ”magazin” virtual specializat s-au vândut un număr de  68.000 Carduri pentru preţul de 4 USD/card, învinuiţii  obținând un profit de 270.000 USD.

Urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de către învinuiţi au fost efectuate operaţiuni frauduloase cu un număr de 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând o valoare de peste 25 milioane USD.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi aduse în vederea audierii 20 de persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea  infracţiunilor prev. de art.7  al.1 rap. la art.2 lit.b pct.18 din Legea nr.39/2003, art. art.42 al.1,2,3, art. 43 alin.1, art. 44 al.1,  art.46 al.1 lit.a și b din Legea nr. 161/2003 şi art.27 al.3 din Legea nr.365/2002.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul BCCO Brasov, BCCO Galati, BCCO Timisoara, SCCO Valcea si lucratorilor din cadrul Jandarmeriei Romane.

Facem precizarea că faptele învinuiţilor urmează a fi analizate prin raportare la prevederile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply