Romania, te iubim

Cand am plecat din tara, sambata dimineata, in asteptarea imbarcarii tot ma agresau niste monitoare pe care era un clip de promovare a Romaniei, care spunea sec: come visit Romania. Dude, abia plec, cum dracu in fata terminalului de plecare de pe Otopeni tu imi zici sa vin sa vizitez Romania, ca e o tara foarte frumoasa si deosebita. Bineinteles clipul era ala comunist pe care il cunoaste toata lumea si-l uraste indeosebi.

In schimb am zis sa ma risc si sa las masina in parcarea aeroportului. Parcarea platita. La un calcul simplu si rapid, e mai ieftin sa stau cu masina in parcare cat timp sunt plecat, decat sa dau banii pe taxi dus intors. Si parcarea mai e si acoperita. Drept urmare, m-am scos asa.

Ei bine azi am fost si pe Baneasa. O diferenta de la cer la pamant fata de Otopeni. Daca pe Otopeni ai putin spatiu sa respiri, ai loc sa te strecori, pe Baneasa nici vorba. Pe langa imputiciunea si aglomeratia de la plecari, dai de aglomeratia si taximetristii de la sosiri. Care taximetristi au un simt de vedere foarte ascutit si stiu pe cine sa intrebe de fiecare data daca vor un taxi pana in centru. Si daca treci de primul filtru, acela de la usa de iesire, mai ai parte de vreo doua, trei filtre pana sa scapi de ei. Si toti te intreaba, taxi? Dupa care, daca raspunsul e negativ si tu esti o tipa draguta, vine invitatia la inghetata. In timpul in care nu sunt calatori, fiecare se plange colegului sau ca nu a luat nici o cursa astazi.

Mai e o chestie care ma mira. Cum pe Baneasa aterizeaza numai avioane mari, iar pe Otopeni numai avioane mici? (comparatie ochiometrica – ieri am vazut cum au aterizat 3 747-uri la 3 minute diferenta) Pai trebuia sa fie exact invers. Adica Otopeni e mai mare, are doua piste, are loc de aterizare, are loc de manevre, etc. Nu ca Baneasa care are o singura pista, iar spatiul de manevra este cam tot timpul plin de avioane parcate care asteapta sa plece, sau sa lase calatori.

Bine, bine, Baneasa e mai ieftin, toate companiile low cost il prefera, toata lumea e astfel multumita, dar totusi, daca sunt mai ieftini si au mai multi clienti, asta inseamna ca au venituri si mai mari. Banii aia de ce nu ii implica pe undeva? Marire? Dezvoltare? Of! E greu stiu. Si sa muti aeroportul in sudul Capitalei e si mai greu, trebuie sa ai putere de decizie, ca restul se fac rost.

Pana una alta ne multumim cu oameni care isi asteapta prietenii la aeroport, pe Baneasa si ii intampina cu welcome to rromania (! cu dublu r in pronuntie). Sau ne multumim cu straini care vin la costum de pe avion, speriati de papornite, intampinati de tigani care ii intreaba de taxi pe un ton mai mult sau mai putin amenintator.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d