Sa se inchida TVR

Romania s-a calificat pe locul 19 la Eurovision, dupa Republica Moldova.

Tot primeam saptamanile trecute mailuri de PR de la televiziunea natioanala comunista, in care mi se povestea ce mai face Elena, pe unde a mai fost, cum erau sa ramana fara bagaje si asa mai departe. Ma oftic ca n-am avut inspiratia sa pastrez mailurile respective, le-as fi aratat sa vedeti cam cum stiu oamenii aia sa isi faca treaba.
Pe langa asta, a fost o campanie saptamana trecuta prin care  am vazut la TVR niste sincroane cu niste artisti care spun ca sustin televiziunea nationala si se bucura  ca pot sa apara pe sticla acolo, sau vad ca televiziunea nationala este singura televiziune care se uita la artisti si ii trateaza cu respect sau asa cum trebuie.

Pai hai sa vedem care alta televiziune nu se uita la artisti. Sa  ne uitam la ProTV care l-a luat pe Maruta, dupa ce acesta a ramas fara spatiu de emisie pe TVR. Sau sa ne uitam la orice radio sau televiziune de muzica, care nu se uita la artisti. E invers, toti ii baga pe artisti in seama si toti sunt disperati sa aiba artisti in fiecare zi invitati in emisiunile lor, numai la TVR artistii trebuie sa intre numai cu invitatie speciala si numai daca cunosc pe cineva in interior.

Bun bun, sa revenim la Eurovision. Ma asteptam la mai mult, la mult mai mult. Nu sunt dezamagit ca a iesit pe locul 19, sunt dezamagit ca televiziunea publica si-a batut joc inca o data de telespectatori, de cei care au votat si de cantareata Elena. Daca astia de la TVR   n-au nimic mai bun de facut decat sa se injure cu Zoso pe spatiul de antena public, atunci de ce ne gandeam ca Elena ar fi avut vreo sansa sa castige ceva la acest concurs.
Si pentru ca am fost o singura data in TVR, dar am aflat atunci cum se realizeaza emisiuni, cum se intampla si cate aprobari trebuiesc luate pentru a trage o basina (la propriu), ma intreb de ce nu sunt in stare sa faca performanta. Se dau rotunzi ca au canal de televiziune HD, dar nu isi permit nici o productie in HD. Se dau televiziune publica si libera, dar la ei sefii de la stiri sunt dati afara daca nu difuzeaza o stire prin care preamaresc si pupa in cur conducerea. TVR e locul de pensionare pentru jurnalisti, definitia extraordinara a joc de glezne si mers pe burta ca salariul curge.

Si acum ajungem la bani, de ce sa platim salariile alora de la TVR, care isi iau banii si de la buget si de la abonamentul de tv, platit prin factura de la electrica, daca ei nu fac nimic.
Am ramas trist impresionat aseara cand pe sigla TVR scria TVR STEREO. Hai sa fim seriosi, suntem in 2009, Statele Unite sunt pregatite tehnic sa scoata din priza tehnologia analogica in televiziune, ramanand doar cu cele digitale. Acolo se filmeaza si se produce numai in HD. Noi avem doar doua canale de test, PROTV si TVR, unde TVR se chinuie, in timp ce PROTV face pana si stirile in HD. Si stereo? E logic si de la sine inteles ca o televiziune trebuie sa emita numai stereo. Adica pentru Dumenezu, cum sa emiti mono in 2009, ce echipamente mai functioneaza inca in sistemul asta? Ca operatorii de cablu sunt cretini si nu retransmit stereo programele tv, asta e alta treaba, dar emisia tv trebuie sa fie stereo in orice televiziune, nu sa se laude TVR-ul ca da stereo cine stie ce material. Tehnic cum se intampla, se scoate al doilea fir de sunet din emisia finala ca sa nu fie stereo, pentru ca trebuie firul la altceva, iar atunci cand trebuie sa fie stereo emisia se conecteaza firul la loc si se pune sigla stereo?

Bine, am fost virulent. Elena a dat bine la Eurovision? Eu as fi avut vreo 2 de scenografie de spus, dar e de ajuns. N-au fost aprobarile de scenografie necesare, asa cum ziceam mai sus.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: