Showul mortilor

Stirea seaca si dureroasa e ca un autocar romanesc s-a prabusit intr-o prapastie. 18 oameni au murit, ceilalti sunt toti raniti.  Sa judecam soferul care mergea cu viteza? Copiii care se jucau pe marginea strazii? Sau faptul ca s-a speriat cand a iesit din tunel sau a fost orbit de soare si nu a mai vazut strada? Sau faptul ca din cauza vitezei (da chiar, exista urme de franare? ca asta n-am auzit), n-a reusit sa ia curba aia si a sarit peste parapet direct in prapastie.

Nu. Trebuie sa judecam doar disperarea autoritatilor de a face show din asta, pentru a ascunde neputinta lor. Am avut, asa cum e normal, televiziuni si presa la locul accidentului. Am avut o desfasurare de forte impresionanta la spitalul din Muntenegru, dar si a autoritatilor din tara respectiva. Mie in continuare imi dau lacrimile cand aud ca cei din muntenegru au facut cozi la spitale pentru a dona sange pentru romani. La noi, cozi? Cineva? Ceva? Stiti ca donarea de sange se plateste nu?  (ma scuzati, eu n-am greutatea necesara ca sa pot dona sange, altfel as fi fost acolo)
Si totusi. In loc sa isi faca treaba, ai nostri, autoritatile noastre au organizat o campanie de spalare de imagine, defiland pe la tot soiul de televiziuni, chiar  intaraziandu-si alte intalniri cu partenerii externi din Muntenegru. Mai grav a fost ieri cand au venit trupurile neinsufletite si ranitii in Romania. Ieri a fost maximul spalarii pe creier de catre cei care au permis o astfel de exploatare a mortilor. Am avut, in direct, un show tv cu morti, fara familiile lor, fara ca acestia sa isi poata plange rudele pierdute in accident.

Si asta pentru ca familiile mortilor nu au avut acces pe baza militara 90 de la Otopeni. Acolo dupa ce avioanele au intarziat, iar dupa ce toate televiziunile si-au crescut audienta cu IMEDIAT, EXCLUSIV aterizeaza avionul cu oameni morti, s-a desfasurat acest show, cu invitati privati. Au adus avioanele in tara abia la ora 18, ca sa poata ajunge oricine acasa, ca sa poata fi toata lumea la televizor si ca sa vada oricine de la televizor cum se intorc ranitii si mortii din muntenegru. Intr-un mod extrem de sarcastic si rece, televiziunile mixau imaginile cu mortii si ranitii coborati din avioane, cu parlamentarii si deputatii care radeau bine-mersi, atunci cand se intalneau cu cate un cunoscut pe aeroport. Aparent sa iti vina 18 morti din Muntenegru, pe aeroportul militar Otopeni, e  un motiv de fala, e un motiv cu care sa te lauzi la televizor, e un lucru care te face sa apari acolo.

Sa revin. Familiile nu au avut acces pe baza militara, iar in acest timp preotii au facut o mica slujba pentru cei care si-au pierdut viata. Iar la acea slujba au participat doar politicenii din clasa intalta, privilegiatii romaniei. Mai departe, Dumnezeu cu mila. De fapt, daca au avut bani de concediu in Muntenegru, inseamna ca au avut bani si sa isi organizeze o inmormantare ceva. Asa incat autoritatile au profitat de asta, au facut show de  pe urma acestei inmormantari si IMEDIAT, EXCLUSIV au aratat la televizor o demonstratie de forta… relativ inutila.

Asa incat, am vazut cu vreo 4 ore inainte de a ajunge avioanele cum vreo 20 de ambulante asteptau, blocate, pe Otopeni. In rest, pe DN1  era un accident de circulatie destul de grav. Culmea, tot cu un autocar. Sunt convins ca pe langa profesionalismul de care au dat dovada cei de la rutiera, a fost si graba, hai mai repede cu accidentul asta ca vine Primul Ministru si trebuie sa curatam aici. Da-l dracu de accident si de trafic. Iar la momentul aterizarii avioanelor am vazut doar un exemplu de durere, de socare, lucruri care au o incarcatura emotionala prea puternica pentru a fi prezentate la televizor. Dar au fost date, iar oamenii ce au invatat din asta? Nimic.

Cu ce ramanem din toata povestea asta? Cu o discutie seaca despre cum niste romani au murit intr-un accident rutier. Cu o concluzie trista ca mortul este de vina. Cu un show tv cu morti. Cu autoriati care vor doar sa faca un show tv, pentru ca asa au invatat ei ca se poate manipula populatia si astfel nu se realizeaza in fapt nimic.

Asa incat am avut un show cu morti. Azi e doliu national la noi. Culmea, e doliu national si in Muntenegru. Maine putem sa revenim la sanii Biancai sau la scandalul Alexandrei. Si totul va fi ca inainte. Evoluam?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply