Sistem de ghidaj in trafic, de la Vodafone

Gata cu blocajele din trafic! Operatorul britanic de telefonie mobila Vodafone si grupul olandez de sisteme de navigare TomTom vor lansa in 2007, in Olanda, un serviciu de transfer al informatiilor privind traficul rutier, in timp real. In contextul in care telefoanele mobile transmit in permanenta semnale catre cea mai apropiata statie de telefonie mobila, Vodafone va putea determina locul in care se afla telefonul mobil, iar Tom Tom va folosi aceasta informatie pentru a gasi atat soseaua blocat, cat si un drum alternativ.

Potrivit statisticilor oficiale, in Olanda, fiecare persoana detine cel putin un telefon mobil, fapt care permite introducerea acestui serviciu de ghidaj in trafic. In plus, reprezentantii ambelor companii sustin ca acest nou serviciu furnizeaza informatii mult mai rapid fata de solutiile care exista in acest moment in Olanda.

Cu toate acestea, companiile au recunoscut ca este posibila ca acest sistem sa creeze si efecte secundare. Unul dintre acestea ar fi degajarea traficului de pe autostrazi, prin aglomerarea drumurilor provinciale.Mai mult, si biciclistii s-au aratat nemultumiti de sistemul creat de Vodafone si Tom Tom, asta in conditiile in care, bicicleta este foarte populara in randul olandezilor, una din cinci persoane folosind bicicleta. Astfel, ei sustin ca drumurile locale vor deveni mai periculoase, daca soferilor le vor fi oferite rute alternative pentru evitarea aglomerarilor de pe autostrazi.

Compania TomTom vinde peste jumatate din dispozitivele de navigare pentru automobile in Europa. In perioada iulie-seprembrie, compania a comercializat 1,2 milioane de dispozitive de detectare a localizarii.

3 thoughts on “Sistem de ghidaj in trafic, de la Vodafone

  1. Nu mi se pare foarte util deoarece noi nu avem autostrazi, ci avem 1-2 drumuri catre aceeasi directie care oricum au 1-2 benzi pe sens si sunt aglomerate.

Leave a Reply