Telefonia lor, banii nostri, firme private

Cica n-a mers telefonia de cutremur. Asa si? Telefonia mobila nu merge nici in week-end, de 1 mai, sau oricand mai apare vreo prostie de promotie punctuala in care mergi si facem ceva. Ati uitat cumva de mesajele cu network busy?
Stiu, ati spune ca astea sunt chestii punctuale pe fiecare celula in parte. Dar tot asa exista niste standarde (meeku pls help with rfc links) in care se spune ca se recomanda ca ocuparea retelei sa nu depaseasca 20 – 40 %.

Cum se intampla la noi? Pai daca nu e in 100% ocupata, atunci suntem in stadarde si face fata. Dar nimeni nu ia in considerare faptul ca in orice retea, in orice mijloc de comunicare apar peak-uri, iar astea de ceele mai multe ori depasesc cu  cel putin 60% asteptarile. Si asta e documentata. Connex avea anii trecuti un studiu pe tema asta (pe vremea cand se chema connex).

Ca acum au fost blocate retelele de telefonie la un amarat de cutremur, nu e nimic, sa vezi ce va fi la un alt eveniment mai mare. Singura cale de comunicare a fost internetul. Adica eu am aflat de cutremur de pe internet, am primit alerta de breaking news de la Realitatea  pe net si m-am uitat si la toate transmisiile legate de cutremur pe internet. La fel ca in 2004, cine isi aduce aminte.
Ca autoritatile nu sunt in stare sa gestioneze niste telefoane, sau ca autoritatile nu sunt in stare sa comunice prin alte mijloace intre ele, deja nu e problema mea, sunt altii muult mai bine platiti din bani publici care sunt responsabili de chestia asta. Si culmea, astia nu fac nimic. Controlul asta la operatorii de telefonie a fost pur si simplu cretin. Ati vazut? Toti au spus ca noi am fost in parametri, toate retelele de telefonie mobila si fixa au functionat corespunzator. Sa va dau eu date? Romtelecom jos pana la 9 jumate, vodafone a fost jos pana la 9, dupa care a mers doar pe sms, RDStel a fost jos pana la 10, cosmote pana la 11. Si asta nu la apeluri in alte retele, la apeluri in reteaua proprie. Cine  e vinovat aici? Nimeni.

Asa cum ma asteptam  operatorii de telefonie nu isi masoara traficul intern, drept urmare astia habar n-au ce grad de ocuapre al retelei au. Afla doar cand o celula sau alta se congestioneaza si bineinteles ca nu pot face ceva ca sa remedieze situatia, pentru ca celulele de transmisie (sau antelele alea de pe blocuri daca vreti sa le auziti asa) sunt puse in ideea de a fi costuri de instalare / exploatare cat mai mici, astfel incat sa nu plateasca mult si sa fie semnal acolo. Calitate si servicii mai tarziu. Exemple sunt destule, cum a cazut telefonia mobila la roblogfest din cauza traficului de pe net, cum in  Pitesti Orange-ul are doar o singura celula, iar cand pica … toti abonatii stau linistiti, cum la Timisoara sunt aceleasi situatii.

Dar nu-i nimic, operatorii de telefonie ne iau banii pe niste tarife extraordinar de mari, dau vina pe interconectare, dar le este lene sa isi traga fibre optice intre ei direct ca sa colaboreze bine si ieftin si asa mai departe.  Uite de asta nu-mi fac eu abonament la telefon. Sub nici o forma.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: