Un om mic si simplu

Toata lumea e indignata si contrariata de declaratiile de aseara. Mai mult, unii vin si spun in particular ca declaratiile alea nu ar fi fost  nelipsite de bunastarea alcoolului. Eu vin si zic ca e un om mic si simplu. Pentru ca ne uitam la declaratii si vedem ca vin de la un om mic si simplu, care spune pareri despre chestii pe care nu le intelege.

Probabil noi ar fi trebuit sa fim nemti, dar nu suntem. Probabil atunci in timpul celui de-al doilea razboi mondial, daca omoram evreii si tiganii aveam sansa ca acum sa fim prima tara a Europei, pe modelul german. Dar asta ar fi insemnat ca noi sa muncim mai mult sau sa disparem pur si simplu de pe harta si ca natiune. Pentru ca nici atunci si nici acum nu aveam independenta necesara incat sa spunem ca noi putem si sa ne batem cu pumnul in piept. Da, putem, intr-o discutie in Poiana lui Iocan acolo Moromete era tata lor, invata pe altii care nu stiau carte, ce scrie la ziar, iar acesta era idolul lor si le forma opiniile. In schimb acum asta nu se mai poate aplica. Nu ca nu exista oameni care nu stiu carte, ci pentru ca posibilitatea de informare e mult mai larga si mai usoara.

Reactiile in momente de criza sunt cele mai periculoase si cele mai pripite. Dar atunci cand reactiile astea implica si alti oameni sunt cele mai importante si trebuie tratate ca atare. Nimeni nu poa sa-l judece pe rege ca a abdicat atunci. Si daca nu abdica, am fi avut sansa sa vorbim aici ungureste, ruseste sau nemteste. Si atunci am fi fost alipiti ori Bulgariei si am fi avut ceva centrale nucleare interesante, ori Rusiei si am fi baut mai ieftin sau Ungariei si de la Cluj la Budapesta ar fi existat vreo trei autostrazi cu trei benzi fiecare.

De altfel numai un om mic si simplu poate comenta aspecte din istorie care s-au petrecut asa cum le comentea Moromete in carciuma lui(in jargon cand zici ca te duci la carciuma de 5 ori pe saptamana, e ca si cum te-ai duce la tine la carciuma). Altfel orice om normal s-ar gandi la implicatiile cuvintelor lui.  Mai ales daca lumea va comenta a doua zi aceste afirmatii. Atunci cand nu se gandeste, insa, acel om nu arata decat ca e unul mic si simplu. Pe langa faptul ca trage in urma lui o natiune intreaga, terfelind-o in simplitatea lui,  nici nu isi castiga respectul sau admiratia celor cu care ar trebui sa fie prieteni. Atunci, nu merita sa ne intrebam de ce francezii  ne evita, de ce olandezii nu ne vor in Schengen, de ce italienii nu se lauda cu noi si ne accepta ca prieteni doar ca le mancam resturile de la masa.

O opinie frumoasa si la Cristina.

Bonus:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply