Victorie in Ungaria, 200 de mii de oameni au retras taxa internetului

Victorie in Ungaria, 200 de mii de oameni au retras taxa internetului

Daca nu urmariti  stirile si nu va intereseaza ce s-a intamplat in Ungaria, ei bine s-a intamplat asta.

WAKE UP – Tízezrek az Erzsébet hídon az internetadó ellen from atlatszo.hu on Vimeo.

Doua sute de mii de oameni au iesit in strada ca sa protesteze impotriva unei taxe pe care guvernul Viktor Orban voia sa o puna pe internet. Taxa urma sa se aplice la fiecare gigabit, la un pret de vreo 2 lei ( schimbati in romana ) pe gigabit. Taxa era impusa ISP-urilor, dar cum traficul pe internet e extrem de mare, se rasfrangea asupra oamenilor, asa incat fiecare abonat ar trebui sa dea pana la urma undeva la 2 euro in plus pe luna pentru abonamentul de internet. Si faza tare e ca lucrul asta era independent de conexiune. Deci 2 euro pe abonamentul fix de acasa, doi pe cel mobil si asa mai departe.

Societatea civila a reactionat imediat, intai cu 20.000 de oameni in strada, apoi cu o suta de mii si mai bine de oameni in strada. Iar imaginile de pe twitter au fost extrem de graitoare.

hungary_protest_internet_tax

Cu alte cuvinte era un fel de taxa de solidaritate pe care trebuia sa o plateasca fiecare cetatean ungar. Numai ca marketarea ei a fost gresita. Adica nu pui oamenilor taxa pe internet, cum ar veni taxa pe libertate. Poti sa o faci ca la noi, taxa Rompetrol, pe care o platim cu totii. Sau taxa prin care asiguram salariile nu stiu cui. Si asa mai departe. Romanii, iata, sunt mai buni la furat bani de la populatie. Le dau impresia ca Guvernul le da ceva, dar de fapt noi platim mult, mult prea mult si nu primim nimic.

Oricum, ce e important de subliniat aici este multimea de oameni care a iesit in strada. Sa nu credeti ca au fost proteste pasnice. Sediul partidului de guvernamant a fost devastat. Au fost batai cu fortele de ordine. Au fost sparte magazine.

Dar au fost 200.000 de oameni in strada. Doua sute de mii de oameni in strada care au protestat impotriva guvernului, cateva zile. Si guvernul a retras proiectul.

Partea nasoala e ca Viktor Orban nu intelege ce e internetul si crede ca il poate reglementa si impozita. Drept urmare vrea sa relanseze discutia asta cu reglementarea internetului ungar la inceputul anului viitor. Poate pana atunci se destepteaza cumva ungurii.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply