Vine iarna, cine ii ajuta?

Ii vedeti in fiecare zi. Sunt pe langa noi, sunt printre noi, sunt batranii orfani care stau pe strada. Oameni care nu mai au casa, nu mai au unde sa stea, astfel au pierdut si sansa de a avea un serviciu, sansa de a fi in continuare parte a acestei societati. Ei sunt margnizalizati, ei sunt respinsi de oricine, ei sunt pusi la si altele.

Samusocial este o asociatie care ii ajuta. Ei nu au profit, ei fac exact acel antreprenoriat social de care vorbeam mai devreme. Vin cu bani de acasa pentru a-si ajuta semenii. Reusesc prin donatiile pe care le strang sa le ofere acestor batrani, acestor oameni fara adapost, aproape o masa pe saptamana si un loc unde acestia pot sa isi faca o baie, sa se spele cu sapun si apa calda.

E greu. De cele mai multe ori oamenii fug de asa ceva, oamenii fug de responsabilitatile astea si nu vor sa fie asociati cu astfel de fapte caritabile. Totusi voluntarii de la Samusocial, pe care i-am cunoscut, pun suflet in ceea ce fac si fac tot ce e omeneste posibil sa ii integreze pe acesti batrani inapoi in societate. De la pastile, la buletine si chiar mediere pentru angajare in diverse domenii Samusocial e acolo sa ii ajute pe oamenii cu nevoi.

Poate parea ireala ideea asta. Dar ce ar putea face oricare dintre noi daca ar ajunge in locul lor. Mai devreme sau mai tarziu, din diverse cauze exista posibilitatea – Doamne fereste! – sa se intample asa ceva. Si atunci ce faci, ca nu te mai baga nimeni in seamna, nici prietenii nu te mai cunosc, nici rudele nu te mai ajuta, dar daca nu ai asa ceva? Ajungi pe strada, dormind pe o banca in parc, luat la suturi si alergat de politie, batut si jefuit de altii.

Fiecare dintre acesti batrani are o poveste a lui. Fiecare are o viata a lui care la un moment dat a fost frumoasa, iar atunci cand vrei sa o asculti e mai mult decat binevoitor sa ti-o spuna. Fiecare dintre acesti batrani are nevoie de ajutor. Iar ajutorul poate inseamna orice, de la bani la lucruri materiale de genul sapun, sampon de baie, prosoape de baie, lenjerie intima, ciorapi, macare, medicamente. Lucruri pe care nimeni nu vrea sa le doneze, lucruri la care nimeni nu se gandeste. De toate astea are nevoie Samusocial ca sa ajute acesti batrani. Si ii ajuta tot timpul atat noaptea cand ii cauta pe strazi si incearca sa ii adune, cat si ziua.

Si vine iarna, ce vor face acesti batrani? Ca spatii in care sa locuiasca pana sa treaca iarna nu exista.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: