Youtube se lanseaza in Romania

Youtube se lanseaza in Romania

Daca n-ati observat deja, Youtube se lanseaza in Romania.

youtube romania

Teoretic nu veti vedea nimic diferit pe pagina de Youtube fata de ceea ce vedeti astazi. Decat logo-ul Youtube care are atasat RO-ul de localizare. Si totusi ce se va schimba?

In primul rand nu vom mai fi si altii, iar continutul licentiat va putea fi targetat catre tara noastra. Gen vom putea avea clipuri care vor putea fi disponibile doar pentru Romania sau vom putea avea parte de clipuri care nu vor avea licenta pentru a fi difuzate in Romania. Iar pentru aceasta ar trebui sa avem nevoie de proxy pentru a le putea vedea.

In schimb, cealalta schimbare in bine a Youtube Romania este ca va putea permite noi tipuri de reclama si mai ales de monetizare a clipurilor urcate pe platforma video. Ceva gen cum vedeti la Trilulilu acum, daca n-ati vazut cum arata Youtube in alte tari. Vom vedea deci branding pe prima pagina a Youtube, proiecte speciale, reclame inainte clipurilor video, iar utilizatorii Youtube vor putea deveni parteneri astfel incat sa faca si bani din clipurile urcate pe reteaua video.

Si cu toate acestea eu am doua probleme. Prima ca oricine iti poate invalida contul astfel incat sa nu mai poti avea publicitate pe clipurile tale, printr-un simplu copyright request. Iar Youtube analizeaza cererile de copyright automat fara nici o interventie, ceea ce inseamna ca daca cineva vrea raul cuiva o poate face gratuit. Sa iti recuperezi apoi integritatea contului este practic imposibila.

Cealalta poblema este legata de continutul clipurilor video. Adica mi se pare absurd, ca pentru clipuri urcate acum doi ani de zile, produse de mine sa apara cereri de copyright sau cereri de copyright pentru muzica de la utilizatori si agentii care nu existau pe vremea respectiva. Iar asta chiar daca la momentul publicarii materialelor pe Youtube detineam drepturile pentru orice lucru din materialul ala, muzica, imagine, grafica etc. Pur si simplu daca cineva revendica ceva pe Youtube i se da dreptate, iar o contra-revendicare moare la stadiul de cerere trimisa, asteptam raspuns. Si asta chiar daca Youtube iti garanteaza ca te protejeaza si protejeaza continutul original.

youtube monetization

Ma rog, acestea sunt doua aspecte tehnice, dar pe mine – ca si creator de continut ma deranjeaza si ma fac sa nu vad cu ochi buni crearea de continut original pentru Youtube, ci doar uploadul de clipuri acolo si fuga de pe un cont pe celalalt pentru asa zisele cereri de copyright.

Cu alte cuvinte mi se pare absurd sa am contul flagged, dupa 4 ani de utilizare corecta a lui pentru simplul motiv ca cineva mi-a flaguit un video ca asa a vrut el.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply