Ziua recoltei

Daca Arhi se plangea de navala de gospodine din centrele comerciale, eu am vazut altceva:

IMAG0047

La Pitesti s-a deschis recent un centru comercial. Cum lumea pana mai deunazi n-a vazut nici mall, nici centru comercial, daramite ditamai lantul de magazine din europa, toata lumea da navala sa cumpere chestii inutile si stralucitoare.
Ei bine la centrul asta comercial, s-a organizat ziua recoltei. Pai daca au facut altii de ce sa nu faca si astia. Si cum s-a organizat ziua recoltei, erau acolo doua gratare de facut mici, niste mese pe care sa stea oamenii, din boxe se auzea muzica populara si hai si pune-o de o distractie. Partea proasta e ca recolta … cam lipsea. Adica recolta erau produse alimentare, fructe, legume sau dracu stie ce sunt alea, aduse din magazin, afara. Acum nu stiu daca chiar erau din magazin sau din alte parte, cert e ca erau ambalate ca la magazin. In schimb vanzatorii erau imbracati in strae populare si iti serveau dupa gust, una de colo, alta de dincolo.

Astfel incat eu am vazut expuse acolo mere frumoase, dar si batute si mucegaite, rosii mari si foarte mari, o groaza de fructe la care nici nu puteai sa te gandesti. Cert e ca mi-a fost teama sa intreb de provenienta acestora, atat timp cat le-am vazut prezentate intr-un mod deplorabil. Adica aruncate in niste lazi, iar lazile puse pe niste rafturi inclinate ca sa vina oricine sa isi cumpere.
Credeti ca cineva cumpara? Cum ziceam mai sus tocmai ce s-a deschis centrul comercial, drept urmate toata lumea ca sa fie trendy, nu cumpara din fata lui de la tarani, intrau inauntru ca sa fie vazuti ca imping carucioare si cumparau alimente de la rafturile alea unde’s alimente de import, scumpe si fara gust.

Mai tine cineva minte cum arata o zi a recoltei in anul de gratie 1989? (btw, are cineva in format electronic o poza de la ziua recoltei de atunci sa ilustram ca sa stie lumea ce vorbim.) Eu da. O piata mai colorata ca atunci nu mai vazusem de mult. Erau mere la liber, erau stive de mere, erau stive de pepeni. Bai dar nu oricum, toate aranjate cu gust, dupa culoare, sa dea cat mai bine. Si mirosul, era extraordinar. Te imbatai numai daca te duceai in piata sa casti gura. Ah si nu puteai sa o casti asa degeaba, fiecare dintre cei care isi vindeau marfa atunci te imbinau sa o cumperi de la el, iar fiecare isi aranja standul cat mai bine. Acum pauza. Acum ei stau si se uita la tine in sictir, bucurandu-se ca ar termina mai repede si ar pleca acasa. Iar daca nu isi fac vanzarea, statul e de vina. Statul ca nu ne subventioneaza, statul ca nu ne ajuta, statul ca nu ne da.

Iar taranul se duce in supermarket si cumpara fructe de import de la raionul de fructe mari si fara gust.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply