Ati uitat de Rosia Montana! Se extrage aur!!

Ati uitat de Rosia Montana! Se extrage aur!!

Voi n-ati recunoaste in ruptul capului ca ati fost manipulati in miscarea aia misto cu Rosia Montana. In ruptul capului n-ati recunoaste ca ati blocat politic si prin proteste, ceva, care, probabil era bun pentru noi. N-ai de unde sa stii daca era bun pentru noi sau nu. Pentru ca nu s-a intamplat. Nu s-a intamplat nimic de bine, nimic de rau, dar mai grav, nu s-a intamplat nimic.

Ce nu stiti insa, pentru ca sunteti suficienti de aroganti si neinformati, urmand sa va cautati doar informatia de care aveti voi nevoie  in schimbul faptului ca ati putea gandi aceasta informatie, e ca … a plecat Rosia Montana din tara, dar a venit ElDorado Gold. Oh yes, oh yes! Deci totul a fost o joaca? Aflu de la Arhi ca:

SC Deva Gold SA a început organizarea de şantier pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint de la Certej, iar în urma unor sesizări făcute de societatea civilă, comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au făcut un control, stabilind că societatea are autorizaţiile necesare în acest sens.
Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu sustin ca Deva Gold SA, titularul proiectului “Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judetul Hunedoara”, are un acord de mediu revizuit, emis de Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, de care are nevoie pentru derularea proiectului.

“Situatia din teren a aratat ca, pana la data controlului, SC Deva Gold SA a efectuat circa 6% din totalul lucrarilor prevazute in Obiectivul “Organizare de santier” din cadrul proiectului derulat in zona perimetrului minier Certej. Urmare a controlului, nu au fost constatate neconformitati fata de prevederile acordului de mediu emis conform legii”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in timpul inspectiei pe teren, comisarii Garzii de Mediu Hunedoara au constatat ca societatea a inceput executia unor lucrari pentru iazurile de decantare steril de flotatie si pentru iazul de decantare steril de cianuratie. Aproximativ opt hectare de teren au fost decupate de stratul vegetal si s-au inceput lucrarile de excavatie la terasamente. De asemenea, s-au sapat santurile de scurgere a apelor pluviale pentru protectia lucrarilor pe o lungime de circa 1.700 de metri si au fost construite drumurile industriale de acces in interiorul platformei.

“Precizam ca la data controlului, societatea SC Deva GOLD SA nu desfasura lucrari de exploatare in perimetrul Certej si nici in alt perimetru detinut”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, inceperea activitatii de exploatare a minereurilor de aur si argint din perimetrul Certej de catre Deva Gold se va face in mod legal numai dupa obtinerea autorizatiei integrate de mediu.

Proiectul minier de la Certej, care ocupa o suprafata de 456 hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona de minereu – si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani.

Deci la fel ca oriunde, la fel cum s-a mai facut pana acum, la fel cum se va mai face si de acum inainte. Ei isi fac treaba. Dar stai. Si societatea civila si-a facut treaba, urmarind un anume interes fix si exact. Acela ca o anumita companie sa nu extraga aur de la noi, din Romania.

Exista unii care au iesit afara si zic: De ce nu extrage statul, ca sa ramana tot aurul la noi. Ah, acum le raspund simplu: l-ati votat pe Ponta, BA! Nu sunteti in stare sa faceti un proiect pentru fonduri europene, nu sunteti in stare sa va dezvoltati pentru ca sunteti ignoranti. Si voi ziceti ca de ce nu face statul. Pai cine [*!@#$@!#$!] masii e statul? Nu noi?

Revenind la Deva. Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare si productie a aurului, cu activitati in Turcia, China, Grecia, Brazilia si Romania.

Nah, eu va felicit. In final se face ceva in tara asta.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply