Avem cea mai buna agricultura din Europa

Avem cea mai buna agricultura din Europa

Daca ne uitam in magazine, vedem rosii de la greci, bulgari sau turci. Vedem pepeni din Olanda sau Spania. Vedem usturoi importat din China si multe altele. Foarte greu gasim legume produse la noi. Despre carne cam acelasi lucru, numai ca aici exista o asociatie a producatorilor de carne romani, care mai face cate ceva.
Paradoxal productia romaneasca de orice din agricultura este una extraordinara. Dupa 20 de ani in care pamantul nu a fost lucrat, acum cand au descoperit romanii mecanizarea si sursele de apa, pamantul a inceput sa rodeasca mult. Pacat insa ca rodeste fara nici un efect pentru nimeni. Nu de alta, dar degeaba producem noi zeci de tone, daca nu stim ce sa facem cu ele.

Si de ce nu stim? Pentru ca romanul are mania pamantului. Daca inainte munca lui era luata de boieri si mai apoi de comunistii de la CAP-uri, acum cand romanul isi munceste cu sudoarea fruntii peticul lui de pamant, nu i-l ia nimeni. Si asta pentru ca romanul nu ar fi lenes. Ci pentru ca nu se gandeste. Si daca in trecut, bioerul ii dadea taranului ceva inapoi, dupa ce ii lua toata recolta, dupa ce CAP-ul comunist ii dadea romanului ceva, acum nu mai da nimeni nimic. Pentru ca nu mai e nimeni care sa dea inapoi nimic. Iar taranii nostri singuri nu stiu ce sa faca. Nu ca ar vrea sa faca ceva si nu stiu. Nici nu vor sa faca nimic.

Eu nu inteleg cum vine asta, ai o productie mare si o scoti la poarta, intr-un sat uitat de lume, asteptand sa vina cineva la tine sa cumpere. Si apoi vi si spui ca “nu se vinde”. Pai eu nu stiu ca marfa sa se vanda singura. Nici vizitatorii pe siteul asta nu intra singuri. Trebuie sa vina cineva sa ii traga de mana. Trebuie sa vina un share pe Facebook, trebuie ca eu sa ies cu siteul la piata si sa strig. Dar daca taranii asteapta sa pice, de la CAP, de la boier, ca asa au fost invatati.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply