Avem mască, viața a revenit la normal

Avem mască, viața a revenit la normal

Ați crede că pandemia s-a terminat. De fapt, asta crede toata lumea. Soluția există. S-a aplicat acum fix 100 de ani, se poate aplica și acum. Se numește masca.

De când a intrat în București în vigoare regula cu purtatul măștii peste tot, afară sau în spații închise, mai puțin acasă, toată lumea a început să o poarte. Nu pentru că este regulă și lumea respectă regulile, ci pentru că există un număr de Whatsapp unde se pot trimite imagini cu oamenii care nu poartă mască. Dar mai sunt și ”polițiști în civil” care te pot amenda pentru că nu porți mască. Iar amenzile nu sunt deloc mici. Dacă vreți să vorbiți cu poliția pe Whatsapp, citesc că 0755.021.218 ar fi numărul de telefon unde se pot trimite poze cu măști.

122926252 2468528900116299 594586531223350722 o

În final avem o nouă realitate. La mine la Mega, singurul magazin unde se putea intra fără mască, acum se intră cu mască, că nu vine nimeni de afară ca să dea masca jos când intră în magazin. Norocul angajaților care acum nu mai au problema așezării măștii corecte.

În schimb faptul că masca este obligatorie peste tot – mai nou și în județele cu incidență peste 1.5, a rezolvat celelalte probleme. De acum nu mai vedem oameni care să se spele pe mâini, care să folosească nu știu ce dezinfectant pus la dispoziție. Și nu mai vedem distanțare socială.

Masca a rezolvat problema distanțării sociale. Văd cozi normale, ca întotdeauna la casele de marcat. Văd aceleași scandaluri și gălăgii inuitile de la oamenii care și până acum deveneau anxioși când stăteau la o coadă – în loc să scoată telefonul să se uite pe instagram, cât așteaptă. Văd cum sunt oameni care stau în ceafa ta ca să se uite câți bani ai în portofel, ca înainte. Văd oameni care stau în ceafa ta ca să se uite la ce te uiți tu pe telefon, atât timp cât aștepți la coadă.

Distracția este și la metrou, pentru că acolo masca chiar te protejează(!). Și nu contează unde stai, pentru că metroul este aglomerat ca înainte. Aici e și problema sistemului de muncă de la noi, unde dacă nu te vede patronul la muncă, înseamnă că tu nu muncești. Dar nu cumva, el știe că tu te duci la muncă ca să îi acorzi atenție și doar atât?

Ce nu a rezolvat masca obligatorie, este fix scopul pentru care ea a fost impusă. A trecut aproape un an de monitorizare excesivă a acestei boli și abia acum înțelegem cum se manifestă. Am văzut oameni pe stradă care își dau masca jos ca să tușească, acea tuse măgărească pe care o știm cu toții de la cei care au avut gripă. Acesta pare a fi un simptom al bolii. Iar faptul că oamenii își dau masca jos ca să tușească astfel, este strict dat de monitorizarea excesivă a bolii, dar și de faptul că această monitorizare s-a oprit la mesajele panicoase și nu la cele de conștientizare și de educare ale populației.
Avem o perioadă în care purtatul măștii afară va deveni imposibil dacă afară este umed, daca masca se umezește, iar umezeala va veni odată cu frigul. Vă amintiți când trebuia să purtați fularul pe gură, se va întâmpla același efect.

Valul doi al pandemiei s-ar petrece în această perioadă. De fapt oamenii spun că ar fi valuri succesive care ne vor lovi. Iar în acest timp noi vom avea doar niște statistici care vor spune niște cifre, dar mai puțin cum să ne ferim de pandemie, ce face ”protocolul medical” în caz de boală și cum trebuie să ne comportăm.

În lipsa unei astfel de comunicări, care trebuie să existe oficial, măștile sunt folosibile ca acum 100 de ani și asigură același nivel de protecție.

Avem o pandemie politică. Trebuie să mai fie victime până când va deveni și o pandemie mdedicală, vorba lui Cheloo.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “Avem mască, viața a revenit la normal

  1. Inteleg ca e greu cu masca, ca ne-am saturat de ea, dar daca asta e solutia unica pentru moment, atunci de ce unii fac mofturi? Ce vor? Asteptam vaccinul si apoi mai vedem, deocamdata trebuie sa ne conformam situatiei.

Leave a Reply