Ba … la furat!

O sa va spun o poveste, din pacate adevarata, sper ca nu o sa va plictisesc si ca o sa va placa … oarecum.

1996 – 2000 – la putere CDR, tzara a luat-o rau de tot in bot, criza financiara, ” sa strangem cureaua” lumea a rabdat si am trecut.

In 2000 eram deja om mare, cu responsabilitati si serviciu. Adica stateam sa produc ceva pentru a tarii prosperitate si pentru al meu bine, am avut atunci de ales intre un nebun si un comunist, am zis sa alegem comunistul pentru ca e mai bine decat nebunul. Drept urmare in 2000 a iesit Iliescu impreuna cu PSD. Pana aici teoretic au fost toate bune si frumoase, dar daca inainte de 2000, lumea era in criza financiara si noi trebuia sa strangem cureaua ca sa infaptuim reforma neamului si a Romaniei, din 2000 n-a mai trebuit sa facem reforma pentru ca economia mergea. A trebuit sa privatizam fabrici, astfel incat banii au venit in bugetul nostru si astfel s-au acordat mariri de salarii.

Intre 2000 – 2004 s-a dezvoltat foarte mult Romania. Pacat insa ca s-a dezvoltat intr-un mod prost. Pentru cei mai tineri, in perioada aia tara noastra ajunsese pe un loc fruntas in hacking-ul mondial luptandu-se cu tari ca Pakistan sau Rusia, folosind resursele chineze dar si cele americane intr-un mod fructuos. Pe plan local, totul se fura, de la fabricile privatizabile care se inchideau si a doua zi erau praduite de tot ce se putea vinde acolo, pana la orice fel de evaziune fiscala ca sa nu platim statului impozit mare. In perioada aia eu nu ma temeam sa spun ca n-am bani, pentru ca aveam. Iar procedura de obtinere de fonduri era simpla: ba azi am nevoie de bani, cum ii fac? Ma duc la firma, iau bani din incasari si cat am luat ii pun pe oameni sa nu marcheze pe casa. Drept urmare statul primea o nota cum ca firma n-a avut incasari, pentru ca e viata grea, impozitul pe profit era mic, iar banii de surplus imi ramaneau mie.

Toate chestiile astea s-au schimbat insa dupa 2004. A venit atunci o noua guvernare care a stiut sa vanda bine, sau chiar foarte bine solutiile politice. Drept urmare la primul auz al ideii in care daca sunt angajat si student statul da firmei nu stiu ce suma de bani, sau nu ii mai retine impozit asa de mare mi-am facut carte de munca. Am inceput sa marchez totul pe casa de marcat si sa fiu corect. De atunci am inceput sa muncesc serios si astfel mi-a scazut salariul … chiar foarte mult. Adica de la mii de euro cat puteam sa fur de la stat inainte, acum pe carte de munca si intr-un mod foarte cinstit n-am mai mult de vreo 900.

Punct si de la capat. O luam de la capat. Adica cum a fost in 2000 – 2004 va fi si de acum inainte. Nu de alta dar Geoana stie ca a mai trecut o data prin asta, Boc stie ca a mai trecut o data prin asta, iar atunci cand a fost vorba de munca s-a retras de la guvernare, Romania stie pentru ca daca a furat 4 ani … de ce sa nu poata fura in continuare. Si daca vorbeam de Romania, astia sunt cu capul rau de tot. Se iau de taxa auto, dar ei nu se uita ca si-au facut rate ce nu le pot acoperi. Se iau de firme ca ii dau afara, dar ei nu se uita ca si-au facut credit cu o zi inainte sa fie dati afara [read here ].

Din pacate acum nu prea mai e nimic de privatizat, in schimb e construit si de atras fonduri europene. Adica te duci, faci un proiect (sau il copiezi de pe internet), il depui la ghiseul de fonduri europene, iti da uniunea europeana bani ca sa iti faci tu afacere, sau drum comunal la tine in sat, tu le dai niste poze ca uite am facut … de fapt ramai cu banii iti faci vila si restul ii bei. Ca peste 4 ani, sau mai devreme o sa vina si o sa incerce sa se lege de tine ca ai luat banii si i-ai baut nu e nici o problema, legile romanesti sunt suficient de permisive.

Si mai am ceva de spus. Daca in ultimii 4 ani de zile a parut ca statul roman chiar s-a interesat de romanul de rand si l-a stimulat cu credite si altele ca sa produca ceva, ca sa avem crestere economica (fie ea bazata numai pe servicii), de acum inainte ma astept ca astora doi sa li se rupa de ce spune oricine. Si sa argumentam. Geoana e un prefacut de nu se vede. La cum se comporta el doar vine si promite dar nu face nimic in acest sens. Si totusi se bucura ca i-a fost impuscat autocarul, asta ca poate atrage presa pe langa el.
In schimb Boc … el e intr-un fel jucator. Ne amintim de el cum a cazut la antena1 si a continuat emisiunea dupa aia, imi amintesc de ultima intalnire cu Basescu de la Universitate (repede, vedeti video ca il sterg aia), unde Boc era omul care ii aducea cafeaua presedintelui si omul care il intreba daca mai are nevoie de ceva. Asa incat … de ce sa speram macar ca ei se gandesc la noi.

Vreau sa punctez blogurile lui Tariceanu si Bodu care n-au ramas in aer, desi ei n-ar mai avea nevoie de ele ca element de marketing.

Iar in incheiere sa imi reamintesc de un indemn fratesc al lui JhonnyB din perioada 2000 – 2004: “Ce cauti pe net? La furat cu voi!”

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply