Birocratia la nivel de religie

19 ianuarie 2007 – Pitesti

Daca la Bucuresti, sau in orice oras interesant din tara (aici includ Cluj si Timisoara), poti plati orice cu cartea de credit, poti sa faci tranzactii bancare reusite si foarte usor, nu acelasi lucru se poate spune despre restul tarii.

E o chestie … cum te desparti de Bucuresti, sau de unul din celelalte orase, parca te desparti de civilizatie. Sau nu…. ca sa nu fiu chiar asa de rautacios, te desparti de 2007. Te intorci in timp. Usor, linistit si fara mari probleme. Te trezesti in 1999 toamna, sau primavara – dupa preferinte. Atunci cand bancomatele erau chestii rare, bineinteles ca nu functionau daca aveai card la alta banca. Atunci cand trebuia sa platesti taxe si impozite cu banii cash si nu prin tranzactii online, sau pur si simplu folosind cartea de credit.

Avem o facultate, cum procedam?
De cele mai multe ori simplu. Elevul, studentul trebuie sa stea la facultate toata viata lui. Sau cel putin aia 4 -5 -6 ani care ii mananca viata si nervii. Aici trebuie sa invete, nu numai carte ( si asa nu invata nimic). Trebuie sa invete cum sa se descurce in viata, trebuie sa se invete ce e coada – fie ea pentru o adeverinta, pentru o nota, sau pentru o nenorocita de taxa.

Asa ca e usor, sa luam banii de la studenti. Sa ne facem noi vile, case, sau sa ii spargem pe investitii idioate. E usor sa ii invatam pe studenti ce e acela un CISCO, ce sunt alea sisteme informatice, ce sunt alea retele. Pentru ca studentii nostrii sa se duca la firmele mari si sa ne reprezinte in lume. Dar, la noi trebuie sa avem un singur PC la o singura casierie. Celelalte casierii trebuie sa dea chitante clasice si sa lucreze cu dosare. Iar acel singur PC trebuie sa fie de acum 10 ani, cand s-a acordat facultatii prin nu stiu ce proiect european, pe vremea aia.

Eh … dracul nu e chiar asa de negru. Totusi suntem in 2007, facultatile au evoluat, si-au dezvoltat reteaua interna, structurata chiar. Dar, pe aceleasi calculatoare de acum 10 ani. Care, culmea, suporta si windows XP. Bineinteles, calculatoarele pot sa fie folosite numai la messenger si pentru a face cereri de concediu, pentru secretare. Nu se poate sa se instaleze pe ele un sistem informatic in house pentru studenti, pentru evidenta studentilor, pentru note sau taxe, pentru ca studentii care trebuiau sa programeze asta au plecat din tara. Au terminat facultatea si si-au vazut viitorul.

Noi … studentii … trebuie sa invatam ce e viata …
Viata inseamna coada … alergat dupa bancomate, stat pe la usi, telefoane de interventie, o facultate la care platesti mai mult decat ai plati ratele pentru un apartament, sictir, birocratie … mai ziceti si voi …

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

9 thoughts on “Birocratia la nivel de religie

  1. Ah da … Universitatea de Stat din Pitesti … ca am uitat sa specific institutia, finantata din bani publici, taxe scolare si proiecte comunitare.

  2. tre sa plec inapoi, revin luni 🙂 si mai am de scris 🙂

    Si unde platesti tu factura de la electrica online? Exista si alta solutie decat ING?

  3. Exista.. raiff online 1E/luna.. serviciul plati directe furnizori. dai un click si ai platit.. 1.5 ron comision/factura platita. (un pic mai mult decat un bilet de autobuz).

  4. pitic … astept raspunsul la ce ti-am zis pe mess …. si …. mai gandeste-te la generalizarea de mai sus … ca ppoate unii se simt jigniti …. ca de exemplu eu , care am intrat o singura data in cazino , doar ca sa vorbesc cu cineva … si care incerc sa ma tin si de scoala si muncesc si de dimineata de la 8 fara uhn sfert pana la 9-10 seara …. si pe bani putini deocamdata …. asa ca … mai gandeste-te si astept raspunsul ….

    si inca ceva …. gandeste-te mai bine pe cine consideri prieten si pe cine nu …. si cum ii imparti …si cum ii alegi

Leave a Reply