Cat de cretini sa fim incat sa ne fluieram propriul imn national?

Africa de Sud e o tara din asta, de lumea a treia. O tara vai de capul ei, care a organizat un campionat mondial, doar ca sa isi atraga privirea lumii asupra lor. Pana mai devreme in tara asta a fost un razboi civil, iar oamenii se imparteau intre albi si negri, iar ura rasiala era adanc implementata in constiinta oamenilor. De fapt asa e si acum. Sunt zone in care daca esti alb, nu esti bine privit, nu ai ce face acolo.

Revenind la Africa de Sud si Cupa Mondiala, pe stadioane au fost vuvuzele, care faceau oarece zgomot. In schimb acolo era o singura regula, in timpul imnurilor nationale se pastra linistea. Si s-a pastrat liniste, fara sa se roage nimeni de nimeni. Doar se anunta: ridicati-va pentru imnul tarii cutare.  Lumea se ridica in picioare si asculta linistita imnul national al tarii respective, fara sa vorbeasca, fara sa sufle in vuvuzele, fara sa comenteze intre ei. Dupa ce se termina de intonat imnul se revenea la spectacolul specific de pe stadioane.

Dar nu, la noi nu. Noi suntem atat de spalati pe creier, atat de dobitoci, atat de indobidociti incat nu suntem in stare sa mai avem respect nici pentru imnul national. Da ma, faci ce vrei dupa, dar din respect pentru limba pe care o vorbesti, pentru tara asta stai  linistit in timpul imnului national. Dupa, poti sa dai si cu agheul, poti sa faci ce vrei.

Au fost grupuri diversioniste? Asa si? Trebuiau sa huiduie imnul national?

Nu-mi spuneti ca il huiduie pe presedinte, da, sa-l huiduie in timpul discursului pana sa raguseasca. Dar nu in timpul imnului national.  Cu alte cuvinte daca aveti ceva de impartit, se imparte de obicei in mod civilizat, nu ca hunii pe campuri. Ah, ce? Pensionari militari?  Daca nu sunt in stare sa se gandeasca la pensie din timpul vietii, atunci inseamna ca nu o merita.

Mi-a placut ca autoritatile dupa asta au tot dat vina pe unii si pe altii dupa acest eveniment, in loc sa vina sa explice public ce dracu inseamna ziua unirii, ce inseamna imnul national si ca astea trebuie respectate. Dar nu, noi ne cramponam in niste pensii sau in niste bani de la FMI uitand sa ne respectam tara si mandria de a fi roman.

Atunci sa plecam din tara, ca in alta parte e mai bine si sa lasam locul asta pustiu. Sau sa ii chemam pe chinezi ca si asa sunt prea multi. Eu cred ca aia ar putea sa fie mai buni patrioti decat noi.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: